23 Ιαν 2014

Ο τρόμος έχει τη δική του ιστορία...

Το σκηνικό λιτό και απέριττο, αλλά σαν έτοιμο από καιρό. Ο Χριστόδουλος Ξηρός διαβάζει μια προκήρυξη. Ωστόσο, το σκηνικό αποτυπώνει και τη σύγχυση αυτού που το επινόησε (π.χ. ο Ξηρός ή κάποιος άλλος).




Στο φόντο, τέσσερις εικόνες: οι δύο, που «τυχαία» φαίνονται, απεικονίζουν σύμβολα της επαναστατικής Αριστεράς (Τσε και Άρης), οι δύο, που καλύπτονται από το κεφάλι του Ξηρού, απεικονίζουν «πολιτικά αχρωμάτιστα» σύμβολα του εθνικοπατριωτικού αγώνα (Κολοκοτρώνης και Καραϊσκάκης).

Ο ίδιος ο παρουσιαστής της απειλής αμήχανος, διαβάζει άνευρα «από μέσα», παρότι χρόνια διψασμένος για λευτεριά και εκδίκηση. Ο λόγος του μοιάζει με «κολάζ» αποκομμάτων από πολιτικές δηλώσεις κομμάτων και οργανώσεων της ευρύτερης Αριστεράς, γαρνιρισμένες με πεισιθάνατα συμπεράσματα,χωρίς καμία εσωτερική συνοχή.

Οι πολιτικές του αναφορές απόλυτα ετερόκλητες. Από τη μία, δίνει «αντάμωμα στα Γουναράδικα», στοχεύοντας ευθέως στην μιντιακή συγκυρία: όχι δηλαδή τον Άρη Βελουχιώτη, αλλά από την πρόσφατη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Διαμαντόπουλου και τη σχετική επακόλουθη υστερία της «μονταζιέρας» της ΝΔ.

Από την άλλη, οι αναφορές στη διάλυση της μεσαίας τάξης και του κοινωνικού κράτους – τους πυλώνες δηλαδή του «ήπιου» μεταπολεμικού φιλελευθερισμού και της σοσιαλδημοκρατίας κατά την «χρυσή» περίοδο των ένοπλων οργανώσεων στο Δυτικό κόσμο (δεκαετία του '70). Τότε, η RAF στη Δ. Γερμανία, οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες» στην Ιταλία, οι «Weathermen» στις ΗΠΑ, η 17Ν στην Ελλάδα κ.ά. έριχναν «ανάθεμα» στις υποκριτικές κοινωνικές παροχές των καπιταλιστικών κρατών, τώρα αυτές χρησιμοποιούνται ως αναλυτικό εργαλείο – τέλος πάντων, αλλάζουν οι άνθρωποι μάλλον...

Τέλος, ο τρόπος μετάδοσης του δήθεν «απελευθερωτικού προτάγματος» του Χ. Ξηρού ξεφεύγει από τις «παραδοσιακές» προκηρύξεις της 17Ν, οι οποίες ανήκουν σε μια άλλη, πιο «ρομαντική» εποχή. Σήμερα, ένας αυτοαποκαλούμενος αγωνιστής που σέβεται τον εαυτό του εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες του youtube για να σπείρει τον τρόμο σε χιλιάδες οθόνες. Ταυτόχρονα, αποδίδει φόρο τιμής στον πρωτοπόρο των βιντεοσκοπημένων απειλητικών μηνυμάτων Οσάμα Μπιν Λάντεν, ώστε να μη μπερδευτεί κάποιος θεατής και δε τρομοκρατηθεί άμεσα.

Τι Τσε Γκεβάρα και τι μουλάδες... Η τρομοκρατία είναι τρομοκρατία κύριοι. Ήρθε η ώρα να τρομοκρατηθείτε.

Ποιος ξέρει κιόλας... Αν δεν τρομοκρατηθείτε, μπορεί να συνειδητοποιήσετε πως δε μπορείτε να χάσετε περισσότερα. Μπορεί να θέλετε να σταματήσετε να φοβάστε. Μπορεί να ταυτίσετε τον τρόμο με το Μνημόνιο. Μπορεί να αναζητήσετε άλλες λύσεις.

Και αυτές «δεν τις θέλει κανένας» - πρώτα και κύρια, οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο, ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, η Μπακογιάννη, ο Μητσοτάκης, κτλ.

Πηγή: brigada.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου