2 Δεκ 2013

Απεργιακός πυρετός σε υγεία & παιδεία

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΕ ΥΓΕΙΑ & ΠΑΙΔΕΙΑ
2η ΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ-13η ΣΤΑ ΑΕΙ

ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ 2500 ΓΙΑΤΡΟΙ

Στη δεύτερη εβδομάδα των κινητοποιήσεών τους, μπαίνουν σήμερα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και στην 13η η διοικητικοί του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, αντιδρώντας στην ένταξή τους στο μέτρο της διαθεσιμότητας. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας απειλεί με «ξαφνικό θάνατο» (αλά ΕΡΤ), οδηγώντας έτσι άμεσα σε διαθεσιμότητα τους υπαλλήλους του, ενώ ο υπουργός Παιδείας ετοιμάζεται να θέσει σε αργία τον πρύτανη του ΕΚΠΑ με την αιτιολογία της μη άσκησης των καθηκόντων του.


"ΞΑΦΝΙΚΟΣ" ΘΑΝΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Τα πολυιατρεία του Οργανισμού λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας τουλάχιστον έως τις 9 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα και τη μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Το υπουργείο Υγείας προχωρεί στη διακοπή των συμβάσεων των γιατρών εκείνων που διατηρούν και απογευματινά ιατρεία και δέχονται ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ενώ ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης θα ξεκινήσει στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά μονό εφόσον οι γιατροί έχουν διακόψει την απεργία τους.

Στις 6 Δεκεμβρίου, αναμένεται να κατατεθεί το σχετικό πόρισμα για τον ΕΟΠΥΥ, όπου θα περιέχεται η "αξιολόγηση" των ιατρικών ειδικοτήτων που θα παραμείνουν στο πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Από πλευράς του, ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας ιατρών ΕΟΠΥΥ, Γιάννης Χρονόπουλος, έκανε λόγο για «φθηνούς εντυπωσιασμούς», σημειώνοντας πως γινόταν διάλογος επί μήνες, που χάθηκε λόγω της στάσης του υπουργού Υγείας. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης, αλλά τόνισε την απόλυτη αντίθεση των ιατρών στο ενδεχόμενο απολύσεων από τον ΕΟΠΥΥ.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΝΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΟΠΥΥ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στην Αττική, εν μέσω πιέσεων εκ μέρους του υπουργείου Υγείας ώστε να ληφθεί απόφαση για ματαίωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ζητούν να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα διαθεσιμότητας/απολύσεων, ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης διαμηνύει στους γιατρούς να σταματήσουν την απεργία τους γιατί δεν έχει κανένα νόημα.

Το υπουργείο Υγείας θα δημοσιοποιήσει την Παρασκευή τα πρώτα στοιχεία για την αξιολόγηση των ειδικοτήτων που θα παραμείνουν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, ενώ με προηγούμενη απόφασή τους οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν εξαγγείλει απεργία έως τις 9 Δεκεμβρίου.

Η απόφαση για συνέχιση ή μη των απεργιακών κινητοποίησεων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ λαμβάνεται υπό την πίεση που ασκούν οι διαρροές περί «λουκέτου» στον ΕΟΠΥΥ, εάν οι γιατροί δεν σταματήσουν την απεργία τους.

Η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή μιλώντας στο Mega την Κυριακή υποστήριξε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για ξαφνικό θάνατο στον ΕΟΠΥΥ.

Πάντως, ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος μιλώντας στο «Αθήνα 9,84» τη Δευτέρα είπε: «Δεν θέλω καθόλου να κάνω πόλεμο με τους γιατρούς. Το αντίθετο μάλιστα. Δεν έχω καθόλου αυτήν τη διάθεση. Το γραφείο μου είναι πάντα ανοιχτό για να συζητήσουμε τα πάντα, να δούμε τα σχέδια και να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Με στενοχωρεί πάρα πολύ αυτή η απεργία, όχι για μένα, αλλά για τον κόσμο που ταλαιπωρείται. Αυτή η απεργία πρέπει να σταματήσει, γιατί δεν έχει κανένα νόημα, βασικά. Η μεταρρύθμιση δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει».

«Θέλω να ελπίζω ότι σήμερα -απ' ό,τι γνωρίζω οι γιατροί έχουν γενική συνέλευση- θα αναθεωρήσουν την άποψη για την απεργία και θα τη σταματήσουν. Εάν αυτό δεν συμβεί και συνεχιστεί η απεργία, προφανώς εμείς θα πρέπει να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους για να μην ταλαιπωρήσουμε τους ασφαλισμένους μας» επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

Ερωτηθείς εάν σκέπτεται την επίταξη των γιατρών, ο υπουργός Υγεάς σημείωσε: «Πράγματι, στα χέρια της κυβέρνησης υπάρχει κι αυτό το εργαλείο, αλλά σας είπα, εγώ γενικώς είμαι άνθρωπος του διαλόγου -παρά τη φήμη που με ακολουθεί».

Ερωτηθείς ποιοι από τους γιατρούς βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Ενδεχομένως εκείνες οι ιατρικές ειδικότητες οι οποίες δεν ανήκαν ποτέ στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και κακώς είχαν τοποθετηθεί εκεί από την αρχή» και πρόσθεσε ότι το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης θα βγει στις 6 Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κ. Μακρή τόνισε: «Κακώς είναι κλειστά τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, όταν είμαστε σε φάση διαλόγου και κάκιστα λειτουργούν το απόγευμα τα ιδιωτικά τους ιατρεία».

Από την πλευρά του, απευθυνόμενος προς την κ. Μακρή, ο πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτης Ψυχάρης επισήμανε: «Μέχρι χθες το πρωί, διαδίδατε στην κοινή γνώμη ότι θα κλείσετε τον ΕΟΠΥΥ».

Από την πλευρά της, η κ. Μακρή απάντησε: «Κάνετε λάθος. Αναπαράγετε και εσείς ανακρίβειες».

ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ 2.500 ΓΙΑΤΡΟΙ

Επί ποδός βρίσκονται γιατροί κι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο την περασμένη Παρασκευή.

Πρόκειται για όσους κατέχουν «χειρουργικές ειδικότητες», που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας δεν είναι συμβατές με την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη (πρωτοβάθμια). Οι εν λόγω γιατροί θα ακολουθήσουν σύντομα τη διαδρομή διαθεσιμότητα - κινητικότητα - απόλυση.

Οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για 1.400 υπό απόλυση άτομα, αλλά ο αριθμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ.

ΣΕ ΝΕΑ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι διοικητικοί υπάλληλοι στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) αποφάσισαν 48ωρη απεργία αύριο και την Τετάρτη ακολουθώντας την απόφαση των εργαζομένων στο Πολυτεχνείο για διήμερη απεργία Τετάρτη και Πέμπτη.

Επίσης, 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο πραγματοποιούν ήδη οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Πατρών με τους τελευταίους να αρνούνται κάθε διαπραγμάτευση με τον υπουργό Παιδείας.

Εν τω μεταξύ, με στάσεις εργασίας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σήμερα, Δευτέρα, αποφάσισαν τρίωρες στάσεις εργασίας καθημερινά, από τις δέκα το πρωί ως τη μία το μεσημέρι, μέχρι και την προσεχή Παρασκευή.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων τους με νέα 48ωρη απεργία Τρίτη και Τετάρτη πήραν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Πατρών που πραγματοποιούν από το πρωί της Δευτέρας κατάληψη στο κτίριο της διοίκησης τους. Μαθήματα βέβαια στο ίδρυμα γίνονται κανονικά, ωστόσο έχουν «παγώσει» όλες οι διοικητικές του λειτουργίες.

Συγκεκριμένα, η απεργιακή επιτροπή του ΕΚΠΑ καλεί τους απεργούς διοικητικούς υπαλλήλους,  φοιτητές και αλληλέγγυους στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων πολίτες σε περιφρούρηση (από τις 07:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας) στα εξής σημεία:

    Πύλη της Πανεπιστημιούπολης (Ούλωφ Πάλμε)

    Ιατρική Σχολή (Μ. Ασίας 75, Γουδί)

    Οδοντιατρική Σχολή (Θηβών 2, Γουδί)

    Κτήριο Δ/νσης Δ/κου (Χρ. Λαδά 6, Αθήνα)

    Κεντρικό Κτήριο (Προπύλαια)

    Κτήριο Νομικής Σχολής (Ακαδημίας & Μασσαλίας)

    Κτήριο ΤΕΦΑΑ (Εθν. Αντίστασης 41, Δάφνη)

Το προεδρείο του ΔΣ του συλλόγου θεωρεί θετικές τις προτάσεις του υπουργού Παιδείας, ενώ η απεργιακή επιτροπή κάνει λόγο για μετέωρες υποσχέσεις και ζητά την απόσυρση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα.

ΑΠΕΡΓΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ: ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ

    «Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψουμε ο υπουργός και η μειοψηφία που επιβάλλει την πολιτική των απολύσεων και της εξαθλίωσης της ζωής μας να παραχαράξει την αλήθεια» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι απεργοί διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του συλλόγου των υπαλλήλων, Δημήτρη Σακάτου, περίπου οι μισοί διοικητικοί του ΕΚΠΑ επέστρεψαν στις θέσεις τους, ωστόσο οι απεργοί διοικητικοί του ΕΚΠΑ διαψεύδουν κατηγορηματικά αυτή την πληροφορία και καταγγέλουν τον γγ του συλλόγου για τα κίνητρα της κίνησής του να διασπάσει τον απεργιακό αγώνα, καθώς η σύγχηση που καλλιεργείται δίνει ανάσες στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας .

    Στην ανακοίνωση τους οι διοικητικοί υπαλλήλοι τονίζουν πάντως αναφερόμενοι στον υπουργό ότι «αντί να εφευρίσκει ιστορίες που ταιριάζουν στο κόμμα στο οποίο ανήκει περί κλοπής κάλπης ας το πάρει απόφαση: δεν αποδεχόμαστε τις απολύσεις των συναδέλφων μας. Δεν χρειάζεται κάλπη για να το πούμε αυτό».

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΠΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΑΚΚΑΤΟΥ

    Η απεργιακή επιτροπή των εργαζομένων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ζ. Τριγάζης, Μ. Παπαστεφανάκης και Κ. Μπάσιος διαψεύδουν κατηγορηματικά τις δηλώσεις του κ. Σακκάτου ότι το 40-50% των διοικητικών υπαλλήλων έχει προσέλθει στους χώρους εργασίας του. Πρόκειται περί μίας προφανέστατα ψευδούς είδησης που στόχο έχει να σπάσει το απεργιακό μέτωπο των εργαζομένων και να δημιουργήσει σύγχυση στους απεργούς, τους φοιτητές, και τους διδάσκοντες.

    Η απόφαση για τη συνέχιση της απεργίας πάρθηκε στις 28/11 από τη μαζικότερη Γενική Συνέλευση που έχει πραγματοποιηθεί από την αρχή των κινητοποιήσεων με συντριπτική πλειοψηφία.

    Στη Γενική Συνέλευση κατατέθηκαν δύο προτάσεις: η πρώτη, του προεδρείου του ΔΣ που έθετε ζήτημα αποδοχής ή μη της πρότασης του υπουργού συνολικά, ως προς όλα τα σημεία, και η δεύτερη, της Απεργιακής Επιτροπής που προέβλεπε, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αποσαφήνισης των σημείων της πρότασης, τη σύσταση 12μελούς επιτροπής αποτελούμενης από μέλη του ΔΣ όλων των παρατάξεων (4), μέλη της Απεργιακής Επιτροπής (2) και εργαζόμενους από όλες τις κατηγορίες που αφορούν τα διάφορα σημεία της πρότασης του υπουργού (6).

    Τα ψηφοδέλτια που είχε προετοιμάσει το προεδρείο του Δ.Σ. του Συλλόγου δεν αντιστοιχούσαν στις προτάσεις που κατατέθηκαν προς ψήφιση, καθώς το ένα ανέφερε «ΝΑΙ στην πρόταση της Συγκλήτου για Ανοιχτό Πανεπιστήμιο» (σημειώνουμε ότι δεν υπήρχε πρόταση Συγκλήτου, αλλά πρόταση υπουργού), το δεύτερο «Συνέχιση της απεργίας» και το τρίτο ήταν λευκό (εκεί θα μπορούσαν να σημειωθούν «άλλες προτάσεις»).

    Το προεδρείο του ΔΣ, αναγνωρίζοντας την αναντιστοιχία των ψηφοδελτίων με τις προτάσεις, απέσυρε την πρότασή του για ψηφοφορία με κάλπη στη συγκεκριμένη ΓΣ και επανήλθε με νέα, με την οποία πρότεινε να προκηρυχθεί 24ωρη απεργία για την επόμενη μέρα, Παρασκευή, 29/11, οπότε και να πραγματοποιηθεί η μυστική ψηφοφορία.

    Τέθηκε στο σώμα η πρόταση αυτή, καθώς και η πρόταση της Απεργιακής Επιτροπής για σύσταση 12μελούς επιτροπής για συνάντηση με τον υπουργό και προκήρυξη τριών 24ωρων απεργιών Παρασκευή, 29/11, Δευτέρα, 2/12, και Τρίτη, 3/12, με νέα ΓΣ τότε, εκτός εάν υπήρχαν εξελίξεις νωρίτερα.

    Όπως προέβλεπαν και οι δύο προτάσεις, έγινε ψηφοφορία διά ανάτασης της χειρός και το σώμα με συντριπτική πλειοψηφία επέλεξε τη δεύτερη πρόταση.

    Ο κ. Σακκάτος αποδέχτηκε την απόφαση της Γ.Σ. όπως αποδεικνύουν οι δηλώσεις του μετά τη λήξη της στα ΜΜΕ (http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=254229&catid=3).

    Ακολούθησαν οι αιτιάσεις του υπουργού περί κλοπής της κάλπης, οι οποίες είναι ψευδείς.

    Είναι σαφές ότι το προεδρείο του Δ.Σ. έχει έλθει σε συμφωνία «κάτω από το τραπέζι» με το Υπουργείο αναλαμβάνοντας το έργο της απεργοσπασίας με αντάλλαγμα τη σωτηρία του μηχανισμού του. Το πελατειακό κράτος των κομματικών-κυβερνητικών συνδικαλιστικών παρατάξεων προσπαθεί να επιβιώσει όχι πια μέσα από τη φάμπρικα των προσλήψεων αλλά μέσω της διαχείρισης των διαθεσιμοτήτων δηλαδή των απολύσεων των συναδέλφων. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι αποδέχτηκαν την επιβολή ποινής χωρίς πειθαρχική διαδικασία στους 129 μη απογραφέντες συναδέλφους μέσω της αρνητικής μοριοδότησής τους ώστε από τις λίστες της διαθεσιμότητας να αφαιρεθεί αντίστοιχος αριθμός εργαζομένων. Πρέπει να σημειωθεί ότι το τριμελές υπηρεσιακό συμβούλιο το οποίο θα αναλάμβανε σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργού την αναμοριοδότηση κανοναρχείται από τον αρχηγό της συνδικαλιστικής παράταξης της πλειοψηφίας.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΜΠ

Εν τω μεταξύ, έως την Τρίτη συνεχίζεται η απεργία των διοικητικών υπαλήλων στο ΕΜΠ.

Σε ό,τι αφορά το ΑΠΘ, ο πρύτανης κ. Μυλόπουλος έχει ζητήσει νέα συνάντηση με τον Κ.Αρβανιτόπουλο, η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ Θ.ΠΕΛΕΓΡΙΝΗ

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι πιέσεις για άνοιγμα του Πανεπιστημίου Αθηνών εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας προς τον πρύτανη Θ.Πελεγρίνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες με υπουργική απόφαση ο Θ.Πελεγρίνης πρόκειται να παραπεμφθεί σε πειθαρχικό συμβούλιο με την αιτιολογία της μη άσκησης των καθηκόντων του, καθώς ο Κ.Αρβανιτόπουλος έχει ζητήσει από τον κ. Πελεγρίνη να διασφαλίσει το άνοιγμα του ΕΚΠΑ, κάτι που δεν έχει συμβεί.

Εφόσον η διαδικασία προχωρήσει θα πρόκειται για την πρώτη φορά που ένας πρύτανης θα τεθεί εκτός καθηκόντων.

Εναντίον του πρύτανη στράφηκε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Δευτέρας είπε πως ο πρύτανης δεν είναι κατάλληλος να ασκεί τα καθήκοντά του.«Ο πρύτανης δεν είναι κατάλληλος να ασκεί τα καθήκοντά του. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτό το θέμα και αυτός να παίζει θέατρο» σημείωσε, αναφερόμενος στο ταξίδι του κ. Πελεγρίνη στο Παρίσι για το ανέβασμα θεατρικού του έργου το Σαββατοκύριακο.

Σε ό,τι αφορά την ουσία, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής στο νόμο για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ.

Πηγή: iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου