23 Σεπ 2013

Συνάντηση με το Δήμαρχο του Δήμου Δέλτα για την εναπόθεση του συμπυκνώματος της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε στη ΒΙ.ΠΕ.Θ.

ΣΥΡΙΖΑ
23/9/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης με το Δήμαρχο του Δήμου Δέλτα για την εναπόθεση του συμπυκνώματος της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε στη ΒΙ.ΠΕ.Θ.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης αποτελούμενη από τη βουλευτή Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου και το συντονιστή της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Θεσσαλονίκης Χρήστο Ρώσσιο, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο του Δήμου Δέλτα, κ. Γεώργιο Γλώσση.
Η συνάντηση έγινε με αφορμή το ζήτημα της εναπόθεσης του συμπυκνώματος, που προκύπτει από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στη βόρεια Χαλκιδική, της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., στη ΒΙ.ΠΕ.Θ. της Σίνδου στις εγκαταστάσεις της "BALKAN LOGISTICS ΕΠΕ", η οποία ανέλαβε την προσωρινή αποθήκευση/διακίνηση των συμπυκνωμάτων της Ολυμπιάδας.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τονίστηκε ότι μετά και το ατύχημα στη Ρεντίνα, όπου από φορτηγό της εταιρίας που έκανε τη μεταφορά για λογαριασμό της Hellas Gold Α.Ε, έπεσε ποσότητα συμπυκνώματος στο δρόμο, το οποίο και δόθηκε για ανάλυση των συστατικών του, πρέπει να προσδιοριστεί σαφώς σε ποιο βαθμό η εταιρία που λειτουργεί στα όρια του Δήμου Δέλτα, πληρεί τους περιβαλλοντικούς όρους και τις προϋποθέσεις της «Γνωμοδότησης για την Περιβαλλοντική αδειοδότηση της Μονάδας Αποθήκευσης Εμπορευμάτων και Ορυκτών Υλών», αν δηλαδή παίρνει τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να μην διευρύνει την οικολογική καταστροφή που ήδη προκαλείται με την ίδια την φαραωνικού τύπου εξόρυξη.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ της Β΄ Θεσσαλονίκης και ο συντονιστής της Ν.Ε. ζήτησαν από το δήμαρχο να δεσμευτεί πως θα φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και θα τους ενημερώσει για όποιες πιθανές ενέργειες δεν είναι σύννομες ή έχουν παραλειφθεί διαδικασίες και προβλέψεις με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ίδιων των εργαζομένων πρωτίστως, των κατοίκων αλλά και των υδατικών πόρων και του περιβάλλοντος. Άλλωστε το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό αφού οι επιτρεπόμενες ορυκτές ύλες οι οποίες αποθηκεύονται από την εταιρεία στη μονάδα είναι οι εξής τρεις: Συμπύκνωμα Πυριτών, Σφαλερίτης(Θειούχος Ψευδάργυρος – ZnS) και Γαληνίτης(Θειούχος Μόλυβδος -PbS) και οι οποίες πρέπει να είναι εντός συγκεκριμένων «ορίων».
Τέλος από την πλευρά της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ προς ενημέρωση τέθηκαν στο Δήμαρχο και μια σειρά από άλλα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή, όπως η πορεία της «Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών» και η κατάσταση της μυδοκαλλιέργειας, που αναπτύσσεται στην επικράτεια του Δήμου, η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της ΕΥΑΘ και η διαχείριση της λυματολάσπης, η κατάσταση του οικισμού Ρομά «Αγία Σοφία», που η συγκεκριμένη κοινότητα εδώ και χρόνια περιμένει την έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, ενώ συζήτησαν και για την οικονομική εξαθλίωση μερίδας πολιτών και του Δήμου Δέλτα που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας λόγω της κατακόρυφης αύξησης της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης της άλλοτε ζωντανής βιομηχανικής περιοχής.
Το Γραφείο τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου