29 Ιουλ 2013

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ, ΔΕΝ ΤΗΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗ REAL NEWS ΚΑΙ ΣΤΗ Μ.ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΕΝ ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΑΣΠΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!






Ερ: Τι πιθανότητες δίνετε για λύση του ελληνικού προβλήματος εντός ευρώ κ. Λαφαζάνη; Ήθελα τις προσωπικές σας απόψεις…

Απ: Αφού μιλάτε για πιθανότητες, θα έλεγα, γενικότερα, ότι δεν δίνω πολύ μεγάλες πιθανότητες επιβίωσης στην ίδια την ευρωζώνη. Η ευρωζώνη αντιπροσωπεύει ένα σύγχρονο ολοκληρωτισμό και ένα χώρο όλο και πιο μεγάλων αποκλίσεων, αβυσσαλέων ανισοτήτων και φρενήρους αποικιοποίησης των πιο αδύνατων χωρών.
Για τη λύση του ελληνικού δράματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση η άμεση εκδίωξη της τρόικας και η πλήρης κατάργηση των μνημονίων μέσα από ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα, που θα πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι τέλους χωρίς εκβιαστικά όρια, φραγμούς και περιορισμούς.

Ερ: Η κυβέρνηση ωστόσο ευελπιστεί σε ένα κούρεμα μετά τις γερμανικές εκλογές. Τι πιθανότητες δίνετε;

Απ: Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι η Γερμανία μας χρωστάει και δεν της χρωστάμε. Και αναφέρομαι στο νόμιμο και αναγνωρισμένο κατοχικό δάνειο, πέραν των γερμανικών επανορθώσεων.
Πέρα απ’ αυτό, όμως, το οποίο θέτει σε άλλη βάση το ζήτημα του χρέους, δίνω ελάχιστες πιθανότητες, έως καμία, σε ένα πραγματικό κούρεμα του ελληνικού χρέους από την πλευρά της Γερμανίας. Αντίθετα, μετά τις γερμανικές εκλογές, βλέπω να εντείνεται η επίθεση, για να δοθεί η χαριστική βολή στη χώρα.
Το Γερμανικό κεφάλαιο μπορεί να στέκεται όρθιο μόνο με τη χωρίς έλεος και χωρίς τέλος καταλήστευση και λεηλασία των ευρωπαϊκού Νότου. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι τα μεγαλύτερα θύματά του.

Ερ: Το υπ’ αριθμόν ένα ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, ποιο είναι κ. Λαφαζάνη;

Απ: Το υπ’ αριθμόν ένα ζητούμενο για το ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποκτήσει ο τόπος μια κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία να μπορέσει να βάλει τη χώρα σε μια νέα προοδευτική τροχιά διεξόδου και ανασυγκρότησης με σοσιαλιστικό ορίζοντα. Για να το πετύχει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται μια νέα πολιτική, κοινωνική και κινηματική ριζοσπαστικοποίηση και ένα ακόμα πιο ολοκληρωμένο, πιο συνεκτικό και πιο τολμηρό εναλλακτικό προοδευτικό πρόγραμμα.

Ερ: Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, και μετά το Συνέδριο, γίνεται μία σημαντική διαπάλη. Για κυβέρνηση της Αριστεράς μιλάτε εσείς, για κυβέρνηση από τα αριστερά της Αριστεράς ως τα αριστερά της Σοσιαλδημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας. Τι κυβέρνηση χρειάζεστε τελικά; 

Απ: Για την κυβέρνηση της Αριστεράς μιλάνε όλοι/όλες στο ΣΥΡΙΖΑ και πρώτα απ’ όλα οι αποφάσεις μας.
Κατά τα άλλα, διαπάλη διεξάγεται σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Η ενότητα σε ένα πολιτικό κόμμα δεν διασφαλίζεται με τη μετατροπή του τελευταίου σε πολιτικό νεκροτομείο. Η ενότητα και ιδιαίτερα σε ένα ριζοσπαστικό και ανατρεπτικό πολιτικό φορέα, διασφαλίζεται, ανανεώνεται και αναπτύσσεται μέσα από τη δημιουργική διαπάλη ιδεών, θέσεων και προτάσεων. Μια τέτοια αναζωογονητική ενότητα οικοδομεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ερ: Στελέχη από το ΠΑΣΟΚ όπως η Λούκα Κατσέλη ή η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έχουν θέση στον ΣΥΡΙΖΑ;

Απ: Δεν θέλω να προσωποποιώ τα πράγματα. Αυτό που συνεχώς τονίζω είναι ότι δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και κυρίως από την εσώτερη και βαθύτερη λογική τους, με όσους/όσες τα έφεραν στο προσκήνιο στη χώρα μας ή και από τα πράγματα τα στήριξαν ή τα εφάρμοσαν.

Ερ: Αλήθεια, πώς είδατε τα θερμά λόγια του κ. Δ. Δασκαλόπουλου του ΣΕΒ; Σας κολακεύουν;

Απ: Ο Δ. Δασκαλόπουλος, λίγο-πολύ, αντιπροσωπεύει και εκφράζει το μεγάλο κεφάλαιο και ένας προοδευτικός δρόμος διεξόδου και παραγωγικής ανασυγκρότησης στη χώρα μας μόνο σε σύγκρουση με το μεγάλο εγχώριο και πολυεθνικό κεφάλαιο μπορεί να προχωρήσει και όχι με συναίνεση μαζί του. Αυτό νομίζω ότι απαντά πλήρως στο ερώτημά σας.

Ερ: Πάντως, κ. Λαφαζάνη, γίνεται δημοσίως πολλή κουβέντα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να στραφεί προς τα αριστερά ή προς τον λεγόμενο μεσαίο χώρο…

Απ: Ο μεσαίος χώρος, όπως και να τον εννοεί κανείς, συνθλίβεται και συντρίβεται κοινωνικά αλλά και πολιτικά κάτω από τη μπότα της τρόικας και των μνημονίων και την ίδια ώρα από τα πράγματα ριζοσπαστικοποιείται, αναζητώντας νέο πολιτικό πρόσημο και νέες πολιτικές εκφράσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν το μεσαίο χώρο, που ριζοσπαστικοποιείται, αν ο ίδιος ενδεχομένως αναδιπλώνεται και συντηρητικοποιείται. Μια νέα ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο δικός μας δρόμος προς τη νίκη.

Ερ: Υπάρχει μία θεωρία πως όσο ισχυροποιείται ο Αλέξης Τσίπρας, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ενισχύεται και στην κοινωνία. Την ασπάζεστε ή σας φοβίζει ένα αρχηγικό κόμμα;

Απ: Ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει πρόβλημα ισχυροποίησης στο εσωτερικό του κόμματος. Αντίθετα, η συλλογική πρόκληση για όλους μας στο κόμμα είναι να ισχυροποιηθεί περαιτέρω ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, ώστε να πραγματοποιήσει το νέο απαραίτητο άλμα που θα του δώσει ισχυρό άνετο προβάδισμα στην πολιτική ζωή και μια σημαντική συμβολή στην κοινωνική αφύπνιση για νέους μεγάλους ενωτικούς εργατικούς – λαϊκούς αγώνες.

Ερ: Προοπτικά, υπό ποιες προϋποθέσεις θα βλέπατε τη ΔΗΜΑΡ ως κυβερνητικό εταίρο;

Απ: Μετά τις κυβερνητικές επιλογές της, δυσκολεύομαι να τη δω γενικώς σε ένα τέτοιο ρόλο με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ερ: Χωριστή εκδήλωση με το καλημέρα η Αριστερή Πλατφόρμα κ. Λαφαζάνη. Κάποιοι στο παρασκήνιο σας κατηγορούν ότι υπονομεύετε την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά το συνέδριο…

Απ: Η Αριστερή Πλατφόρμα φιλοδοξεί να γίνει η ψυχή δύο αλληλένδετων κατευθύνσεων του ΣΥΡΙΖΑ: της ενότητας και της αδιάκοπης ριζοσπαστικοποίησής του. Όπως φιλοδοξούμε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην μεγάλη υπόθεση της συμπαράταξης όλων των αριστερών δυνάμεων, μέσα από αναπροσανατολισμούς και αμοιβαίες προγραμματικές μετατοπίσεις. Η Αριστερή Πλατφόρμα ενώνει το ΣΥΡΙΖΑ και συνδέει την Αριστερά. Δεν τους διαιρεί και δεν τους διασπά.

Ερ: Αν η ΔΕΑ δεν διαλυθεί, ο Αντώνης Νταβανέλλος θα παραμείνει στην Αριστερή Πλατφόρμα; 

Απ: Η Αριστερή Πλατφόρμα για όλους μας δεν είναι σημαία ευκαιρίας αλλά επιλογή πνοής για τη μεγάλη συμπαραταγμένη και νικηφόρα ριζοσπαστική Αριστερά.

Πηγή: iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου