25 Ιουλ 2013

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ Ομιλία στο σ/ν: «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών»


Νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας:
«Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών»
 
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: "Για άλλη μία φορά ήρθε ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής, για να μπει αύριο το πρωί στις 10.00’ στην Επιτροπή και μεθαύριο να ψηφιστεί από Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει και νομίζω ότι έχετε ακόμη τη δυνατότητα να το αποσύρετε"
"Φυσικά το καταψηφίζουμε και το καταγγέλλουμε"


Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2013
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Α΄
Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

«Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών»

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει η κ. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου για επτά λεπτά. 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συζητάμε σήμερα ένα ακόμη νομοσχέδιο που αφορά στην επιχειρηματικότητα και στις επιχειρήσεις. Δεν θα μπω βεβαίως στον πειρασμό να επαναλάβω τους αριθμούς και τις εκθέσεις που δείχνουν σε πόσο δεινή θέση έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θεωρώ ότι κανείς άλλωστε σε αυτήν την Αίθουσα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν βλέπει το τεράστιο πρόβλημα. 

Ωστόσο, η εικόνα δεν είναι ίδια για όλες τις επιχειρήσεις. Δίπλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των λουκέτων, των χρεών και του υπερδανεισμού φιγουράρει και μια άλλη πραγματικότητα, η πραγματικότητα των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών. 

Γνωρίζετε ήδη μέσα από διάφορες εκθέσεις διαφόρων φορέων, από το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ και τον ΙΟΒΕ μέχρι την ICAP, ότι στον κόσμο των επιχειρήσεων οι τάσεις συγκέντρωσης επιταχύνονται.
Γνωρίζετε ήδη ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων μειώνεται αλλά το μέγεθος κάποιων επιχειρήσεων αυξάνεται. 

Γνωρίζετε ήδη ότι υπάρχουν μονοπωλιακά φαινόμενα και πρακτικές καρτέλ σε πολλούς κλάδους με προεξέχον το τρόφιμο, στο οποίο έχουν σημειωθεί και έχουν κουκουλωθεί ουκ ολίγα σκάνδαλα.
Γνωρίζετε ήδη ότι την ίδια στιγμή, που παραδείγματος χάρη, ολόκληρες περιοχές παραδοσιακής εμπορίας και κατασκευής επίπλων έχουν αφανιστεί, τα πολυκαταστήματα εμπορίας επίπλων έχουν διπλασιάσει τα κέρδη τους. Και βεβαίως γνωρίζετε ότι την ίδια στιγμή που στις γειτονιές δεν υπάρχει ούτε για δείγμα μανάβικο ή ψιλικατζίδικο, τα σούπερ μάρκετ έχουν υπερδιπλασιάσει τα κέρδη τους.
Γνωρίζετε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ότι εκτός από τη δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων συντελείται και μια μεγάλη βίαιη μετατόπιση του μεριδίου που διέθεταν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην αγορά. Και αυτή η μετατόπιση του μεριδίου πού πήγε; Πήγε στις μεγάλες επιχειρήσεις. 

Αυτήν την τάση, και πιο μπροστά υπηρετούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά δυστυχώς, υπηρετεί και η συγκεκριμένη Κυβέρνηση. Αυτήν την τάση ενίσχυσε με τη λογική της περιβόητης απελευθέρωσης, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, που βέβαια, κύριε Υπουργέ, φέρατε σε προηγούμενα νομοσχέδια, με σκοπό να ευνοήσετε την συγκέντρωση υπηρεσιών από τους αυτοαπασχολούμενους στα χέρια των πολυεθνικών. Επίσης, ενίσχυσε με την απελευθέρωση των περιορισμών που ίσχυαν προς εύνοια των μικρομεσαίων, όπως κάνατε με το bake off και με τους φούρνους, και με την απελευθέρωση σε αυτό το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα του ωραρίου των καταστημάτων. 

Κύριοι Βουλευτές, ο εμπορικός κόσμος, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και, βεβαίως, όλο το κομμάτι των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα αντιδρούν σχεδόν στο σύνολό τους στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Οι φορείς επεσήμαναν ότι έχουν υπολογίσει ότι η αύξηση του κόστους θα είναι δυσβάστακτη και ότι οι επιπτώσεις στην απασχόληση θα είναι δυσμενείς. 

Όσον αφορά στις τουριστικές περιοχές που επικαλείται η Κυβέρνηση, αυτό το επιχείρημα συνιστά οφθαλμοφανή «τακτικισμό», καθώς ήδη το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο καλύπτει τη δυνατότητα επέκτασης ωραρίου και λειτουργίας στις τουριστικές περιοχές. 

Η Κυβέρνηση μπορεί να ισχυρίζεται ότι με το σχέδιο νόμου δίνει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε επιχειρήσεις κάτω των 250 τετραγωνικών μέτρων. Άρα, ενισχύει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Το μέτρο αυτό, όμως, κύριε Υπουργέ, μπορεί να ωφελήσει μόνο τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα –το ξέρετε πολύ καλά- τα οποία, όπως έγινε και σε άλλα κράτη, θα ζητήσουν να συμπεριληφθούν είτε με τροποποίηση στο νόμο είτε με προσφυγή στα δικαστήρια για αθέμιτο ανταγωνισμό. Την παραπομπή, βεβαίως, στην έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής σάς την ανέφεραν πάρα πολλοί συνάδελφοι. Μάλλον δεν την έχετε διαβάσει. 

Το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων θα οδηγήσει επιπρόσθετα και στη μετακίνηση μερίδας του αγοραστικού κοινού από τα μικρά μαγαζιά στα πολυκαταστήματα, ενισχύοντας την υπάρχουσα τάση που καταπίνει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες σε όφελος των πολυεθνικών. 

Αναφορικά με τις υπόλοιπες διατάξεις, θα ήθελα να σταθώ σε δύο σημεία: Πρώτον, στη διεύρυνση του ωραρίου και στις λαϊκές αγορές και στις περιβόητες αγορές των παραγωγών τις Κυριακές. Το είχαμε επισημάνει και την προηγούμενη φορά που φέρατε τη σχετική διάταξη. Οι αγορές παραγωγών σε όλη την Ευρώπη είναι εργαλείο αγροδιατροφικής πολιτικής και αγροτουριστικής πολιτικής σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτό το εργαλείο η Κυβέρνηση επιλέγει να το πετάξει στα σκουπίδια, γιατί η διάταξη που φέρνετε και ξαναφέρνετε δεν θεσμοθετεί αγορές παραγωγών, που συμφωνούμε, παρά λαϊκές παραγωγών τις Κυριακές από λιανεμπόρους παραγωγούς, διχάζοντας επιπλέον πωλητές και παραγωγούς των λαϊκών αγορών. 

Δεν ορίζεται κανένα πλαίσιο και καμία στρατηγική και πετάτε το μπαλάκι σε μία μελλοντική υπουργική απόφαση. Επαναλαμβάνω ότι αυτή η διάταξη μαζί με το άρθρο 16 θα έπρεπε να έχει αποσυρθεί. 

Ξαναρωτάω, κύριε Υπουργέ -σε μία συνεννόηση, βεβαίως, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης- εάν οι περίφημες αγορές παραγωγών που έταζε ο ίδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στους αγρότες είναι αυτές που περιγράφετε σε αυτό το νομοσχέδιο. 

Ένα δεύτερο σημείο πάλι αναφορικά με τις διατάξεις για τις λαϊκές αγορές. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόοδος σε σύγκριση με το νομοσχέδιο που είχατε φέρει πριν από ένα μήνα. Ωστόσο, ακόμη υπάρχουν σοβαρά αγκάθια. 

Πρώτα και κύρια, οι οργανισμοί λαϊκών αγορών πρέπει να είναι χρηματοδοτούμενοι ανά περιφέρεια, όπως οι οργανισμοί Αττικής και Θεσσαλονίκης και να μην εμπλέκονται οι δήμοι στον καθορισμό του ημερήσιου τέλους. 

Δεύτερον, πρέπει να ισχύει σε όλη τη χώρα ότι την αρμοδιότητα για την τοποθέτηση και τον καθορισμό του τέλους θα την έχει η Περιφέρεια και όχι οι δήμοι. Είναι αιτήματα και των φορέων, αλλά είναι και λογικά αιτήματα. 

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, μόνο τον τελευταίο χρόνο το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει φέρει άλλα τέσσερα νομοσχέδια που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα. 

Σε όλα αυτά τα νομοσχέδια η Κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει τα προβλήματα της μικρομεσαίας επιχείρησης, η οποία στενάζει, η οποία βογκάει και δεν την ακούτε. 

Βεβαίως ούτε στα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά έχετε απαντήσει, κύριε Υπουργέ, ούτε στο τεράστιο πρόβλημα υπερδανεισμού και υπερχρέωση απαντήσατε, με το νόμο που περάσατε πριν ένα μήνα ούτε στην απλοποίηση της γραφειοκρατίας ούτε πολύ περισσότερο στο πρόβλημα της αύξησης των λειτουργικών εξόδων. 

Αντίθετα, η Κυβέρνηση ήταν πολύ γρήγορη και αποτελεσματική στην αύξηση των φόρων, αλλά και στην αύξηση κι άλλων λειτουργικών δαπανών, όπως οι αυξήσεις στη ΔΕΗ που αποφασίστηκαν για ακόμη μια φορά πριν λίγες μέρες.

Με την επιδίωξη αυτού του νομοσχεδίου για απελευθέρωση του ωραρίου, η Κυβέρνηση επιμένει σε μία μεροληπτική, ταξική πολιτική, που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών αλλά τους οδηγεί στην εξόντωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως καταψηφίζει επί της αρχής το σχέδιο νόμου και καταγγέλλει για άλλη μία φορά τον τρόπο που ήρθε ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής, για να μπει αύριο το πρωί στις 10.00’ στην Επιτροπή και μεθαύριο να ψηφιστεί από Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει και νομίζω ότι έχετε ακόμη τη δυνατότητα να το αποσύρετε. 
Δεν σας κυνηγάει κανένας.

Ευχαριστώ.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου