8 Ιουν 2013

Ανταπόκριση από Τουρκία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Νέος κύκλος διαδηλώσεων άνοιξε χθες το βράδυ, με πλήθος κόσμου να διαδηλώνει στους δρόμους της Αγκυρας αλλά και στο Εσκί Σεχίρ .Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται δύο διαδηλωτές  μετά από επίθεση που δέχτηκαν χθες από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ο ένας διαδηλωτής δέχθηκε επίθεση από γκλομπ αστυνομικού στο κεφάλι στο Εσκισεχίρ ενώ ο άλλος  δέχθηκε επίθεση  από κάψουλα δακρυγόνου και έχει τραυματιστεί σοβαρά  στην περιοχή Γκαζι στην Ιστανμπούλ. 



Χθες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μετά την επιστροφή του από περιοδεία στην Β. Αφρική πραγματοποίησε  ομιλία στο αεροδρόμιο "Κεμάλ Ατατούρκ".  Ο Ερντογαν εμφανίστηκε ανυποχώρητος ως προς τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα εδώ και μία εβδομάδα στην χώρα  και εξαπέλυσε επίθεση στους διαδηλωτές λέγοντας ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να καταστρέφει.Επιπλέον τόνισε πως οι διαδηλωτές υποκινούνται από το λόμπι του πληθωρισμού το οποίο προσπαθεί να κερδοσκοπήσει και απειλεί την Τουρκία ενώ πρόσθεσε ότι«μεταξύ των διαδηλωτών υπάρχουν εξτρεμιστές, κάποιοι εκ των οποίων εμπλεκόμενοι με την τρομοκρατία».Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας υπερασπίστηκε την στάση της αστυνομίας λέγοντας ότι έκανε το καθήκον της ενώ αναφορικά με τους θανάσιμους τραυματισμούς δήλωσε πως υπάρχουν κάποια περιστατικά υπερβολικής χρήσης βίας για τα οποία γίνεται έρευνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περιστατικά αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσβάλουν την κυβέρνηση. Ο Ερντογάν έκανε ιδιαίτερη μνεία στον θάνατο του αστυνομικού ο οποίος έπεσε απο γέφυρα καταδιώκοντας διαδηλωτές τονίζοντας ότι είναι εξίσου σημαντικός με τον θάνατο των τριών διαδηλωτών.
Εν τω μεταξύ τα μίντια στην Τουρκία συνεχίζουν την διαστρέβλωση των όσων συμβαίνουν  προσπαθώντας να διασκεδάσουν το μήνυμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εικόνα που φαίνεται πίσω από τον παρουσιαστή του NTV όπου έχει σβηστεί το όνομα του Ταγίπ Ερντογάν από το πανό που έχει αναρτηθεί σε κτίριο της πλατείας Ταξίμ. Τα μίντια που υποστηρίζουν τον Ερντογάν προσπαθούν ακόμη να παρουσιάσουν τους συλληφθέντες υπηκόους ξένων χωρών ως πράκτορες ενώ πρόκειται για φοιτητές ερασμους και τουρίστες. 
Από το πρωί επικρατεί ηρεμία στην πλατεία Ταξίμ με πολλούς διαδηλωτές να έχουν  διανυκτερεύσει τόσο στην πλατεία όσο και στο πάρκο Γκεζί. Η είκονα των οδοφραγμάτων μαζί με τα δεκάδες πανό των κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις όσο και η επιμονή του κόσμου να παραμένει στην πλατεία δείχνουν ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν. 

Ανταπόκριση από Ιστανμπούλ -Σ. Πουλημένη
κεντρική Φωτό @Barbaros Kayan

Πηγη: alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου