14 Μαΐ 2014

ΝΟΜ/ΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΟΝ ΑΙΓΙΑΛΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ «ΔΩΡΟ» ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

11-karistos-panoramika
ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ




Νομοσχέδιο έκτρωμα κατέθεσε προς διαβούλευση το Υπ. Οικονομικών (Γ. Στουρνάρας) με το οποίο προωθείται μια άνευ προηγουμένου λεηλασία, καταστροφή και ιδιωτικοποίηση του αιγιαλού, των παραλιών και των παρόχθιων ζωνών λιμνών, τα οποία ουσιαστικά παραδίδονται προς χρήση και τουριστική κερδοσκοπία στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. (Βρείτε εδώ ολόκληροτο νομοσχέδιο)


Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το νομοσχέδιο αυτό τέρας, όπως το χαρακτήρισαν ακόμα και βουλευτές του κυβερνητικού μπλοκ, κατατέθηκε από την κυβέρνηση παραμονές των εκλογών. Ο λόγος είναι απλός. Η κυβέρνηση μέσω αυτού του αντισυνταγματικού τέρατος, κάνοντας ένα μεγάλο και ανέλπιστο δώρο στα συμφέροντα, προωθεί μεγάλης κλίμακας πελατειακές και ρουσφετολογικές σχέσεις με πλήθος επιχειρηματιών και καταπατητών που προσβλέπουν στην γρήγορη και χωρίς περιορισμούς εκμετάλλευση και κερδοσκοπία αλλά και άντληση υπεραξιών, αδιαφορώντας για τα δικαιώματα των πολιτών σε κοινής χρήσης χώρους και την περιβαλλοντική καταστροφή.

Το αίτημα είναι να αποσύρει άμεσα η κυβέρνηση πριν από τις κάλπες το νομοσχέδιο έκτρωμα, πράγμα που πρέπει να τεθεί ως δίλημμα σε όλους/ες όσους/ες διεκδικούν Τοπικά Αυτοδιοικητικά αξιώματα και σε όσους θέτουν υποψηφιότητα.

Οι πολίτες τώρα έχουν ένα πρόσθετο λόγο να μαυρίσουν κυριολεκτικά την κυβέρνηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης, η οποία έχει και ως δηλητηριώδες μέλημα να δώσει τη χαριστική βολή στις πανέμορφες ελληνικές ακτογραμμές.

Συνοπτικά,σύμφωνα με τη WWF Ελλάς το νομοσχέδιο έκτρωμα υπό τον τίτλο "Οριοθέτηση,διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας" προωθεί περιβαλλοντικά και κοινωνικά εγκληματικές πράξεις:

1.Καταργεί το όριο έκτασης για τις παραχωρήσεις χρήσης αιγιαλού και παραλίας και επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις

2.Νομιμοποιεί επιχειρηματικής χρήσης αυθαίρετα και καταπατήσεις έναντι τιμήματος και δίχως ουσιαστική εκτίμηση περιβαλλοντικής επίπτωσης

3.Καταργεί στην πράξη τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού και θέτει στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη του ακινήτου να « αφήσει σε κοινή χρήση το τμήμα του ακινήτου που καταλαμβάνεται από τη ζώνη παραλίας».

4. Αφήνει εκτός προστασίας την παρόχθια ζώνη πολλών και μεγάλων λιμνών, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «μικρές» και οι περισσότερες από τις οποίες αποτελούν πολύτιμο οικολογικό πόρο.

5. Καθιστά προαιρετική τη χάραξη παραλίας , υποβαθμίζοντας έτσι σοβαρά την οριοθέτηση της ζώνης προστασίας και τη διαπίστωση παρανομιών και καταπατήσεων.

6. Αγνοεί τον προ τριετίας εθνικό νόμο για τη βιοποικιλότητα που επιβάλλει την οριοθέτηση και προστασία της «κρίσιμης παράκτιας ζώνης»

Πηγή: iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου