10 Μαΐ 2013

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ, ΜΑΘΗΤΕΣ, ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ!



Ο ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΞΩΘΗΣΕ ΑΛΑΖΟΝΙΚΑ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!
sxoleio-olmeΗ κυβερνητική αλαζονεία και αδιαλλαξία και η κυβερνητική πολιτική τετελεσμένων και πυγμής, την οποία εξέφρασε ο Υπ. Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, οδήγησε σε αδιέξοδο τη συνάντηση ανάμεσα στον τελευταίο και το Προεδρείο του ΔΣ της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, η οποία έληξε το βράδυ της Τετάρτης (8/5).


Όπως τόνιζαν συνδικαλιστικοί κύκλοι των καθηγητών, ο Υπ. Παιδείας όχι μόνο δεν επέδειξε κανένα πνεύμα εποικοδομητικής προσέγγισης στα πολλά και κατεπείγοντα προβλήματα και όχι μόνο το θέμα του ωραρίου, που του έθεσε η αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ, αλλά αντίθετα επέδειξε αδιάλλακτη στάση και δογματική επιμονή σε όλα τα κυβερνητικά μέτρα που υποβαθμίζουν μέχρι διαλύσεως το δημόσιο σχολείο και ρίχνουν στο δρόμο χιλιάδες καθηγητές, μόνιμους, αναπληρωτές και ωρομίσθιους, ενώ κρατάνε όμηρους αυθαιρεσιών και επιλεκτικής αντιμετώπισης όσους θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες τους.

Οι ίδιοι συνδικαλιστικοί κύκλοι τόνιζαν πως είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η κυβέρνηση επέλεξε σχεδιασμένα να νομοθετήσει αυτήν την ώρα, λίγο πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις, την αύξηση του ωραρίου, που ξεχειλίζει το ποτήρι για τους εκπαιδευτικούς, με στόχο να τους θέσει ενώπιον του διλλήματος: ή να «κάτσουν στα αυγά τους» και να  «καταπιούν το πικρό ποτήρι» ή να προχωρήσουν σε απεργία μέσα στις Πανελλαδικές εξετάσεις, πιστεύοντας ότι αν κάνουν το δεύτερο θα τους συντρίψει με τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και τις ερπύστριες των κυρίαρχων μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η συνάντηση από την πλευρά του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, με το ΔΣ της ΟΛΜΕ υπάκουε ακριβώς σε αυτόν τον αυταρχικό κυβερνητικό σχεδιασμό.
Η κυβέρνηση, όμως, λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο που είναι η αποφασιστικότητα και η ενότητα του κόσμου των καθηγητών, η ετοιμότητα του μαθητικού κόσμου να στηρίξει το δημόσιο σχολείο και την αναβάθμισή του και η δυνατότητα των γονιών και του ελληνικού λαού να μην αποπροσανατολιστούν από την κυβερνητική προπαγάνδα και τα ερπυστριοφόρα των μέσων.
Η κυβέρνηση, ενώ επιλέγει τη σύγκρουση για να συντρίψει τους καθηγητές, θα είναι αυτή που τελικά θα δει να συντρίβεται η αντιεκπαιδευτική πολιτική της, η οποία θέλει τους καθηγητές σε ρόλο security των παιδιών για λίγες ώρες και τους μαθητές όμηρους σε μια παιδεία χωρίς ουσία και περιεχόμενο και χωρίς προοπτική!

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει τελικά την Πέμπτη (9/5), προκειμένου να καθορίσει τη στάση του για τις περαιτέρω εξελίξεις και αναμένεται, μάλλον, να προταθούν στις Γενικές Συνελεύσεις που θα ακολουθήσουν, πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες εν μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων, με την κυβέρνηση να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και της επιστράτευσης των καθηγητών.

Ακολουθεί, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες, με τις δηλώσεις του υπ. Παιδείας Κων/νου Αρβανιτόπουλου και του Προέδρου της ΟΛΜΕ Ν. Παπαχρήστου μετά τη συνάντηση.

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος διεμήνυσε, μετά τη συνάντηση, ότι η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων «παραμένει αδιαπραγμάτευτη», αφήνοντας ανοιχτό ακόμα το ενδεχόμενο της επιστράτευσης.
Η ΟΛΜΕ τόνισε μετά τη συνάντηση ότι «σε όλα τα βασικά ζητήματα» για τους καθηγητές «δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση» από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, εμμένει στις αρχικές της θέσεις.
«Σε όλα τα βασικά αιτήματα του κλάδου τα οποία παρουσιάσαμε δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας. Επί της ουσίας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εμμένει στην αρχική τοποθέτησή της. Υπ' αυτή την έννοια, δεν έχουμε καμία θετική εξέλιξη» δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος.
Εντούτοις ο υπουργός διεμήνυσε ότι η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων «παραμένει αδιαπραγμάτευτη», αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και της επιστράτευσης, σε περίπτωση που τελικά οι καθηγητές προχωρήσουν σε απεργία.

«Την ώρα που όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες έχουν κάνει τεράστιες προσωπικές και οικογενειακές θυσίες για να βγει η πατρίδα μας από την κρίση, ζήτησα από τους εκπαιδευτικούς να βάλουν και αυτοί πλάτη, με δεδομένη την εθνική ανάγκη να μην υπάρξουν κενά στα σχολειά. Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, ανάμεσα σε αλλά μετρά που πήραμε, πήραμε και αυτό της αύξησης του ωραρίου στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά δυο ώρες εβδομαδιαίως, από 21 σε 23 ώρες.
»Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εκπαιδευτικών αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες και την κρισιμότητα των περιστάσεων θα συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια. Πάντως ένα πράγμα παραμένει αδιαπραγμάτευτο: Η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν θα υπάρξει παιδαγωγός που θα θέσει σε ομηρία τους μαθητές του, τον μόχθο τους, και τα όνειρα τους» είπε ο υπουργός.
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να γίνει απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις, απάντησε πως «είναι προφανές ότι όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά», ενώ ερωτηθείς για το τι θα πράξουν οι καθηγητές μπροστά σε μια ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση είπε:
«Οι καθηγητές δεν φοβούνται την επιστράτευση. Σε τελική ανάλυση, αν η πολιτική ηγεσία αποφασίσει να μας φορέσει χακί, οι καθηγητές θα γυρίσουν στα σχολεία με ψηλά στο κεφάλι και οι συνδικαλιστές θα κοιτάνε τους συναδέλφους στα μάτια». Οι καθηγητές αντιδρούν στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου κατά 2 ώρες την εβδομάδα, αλλά και στις υποχρεωτικές μεταθέσεις.

Πηγή: iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου