10 Μαΐ 2013

Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή Πόλη: Όλο το βάρος στο δημοψήφισμα για την ΕΥΑΘ

72bf7eb8471ff65d56702bac8471ea9e_xl.jpgΗ διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ΕΥΑΘ, οι απολύσεις στις δημοτικές επιχειρήσεις καθώς και η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την σημερινή συνέντευξη τύπου της δημοτικής κίνησης “Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη”. Στην συνέντευξη τύπου μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος της κίνησης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και ο περιφερειακός σύμβουλος της κίνησης “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα- Μπορούμε να τους σταματήσουμε”, Γιώργος Θεοδωρόπουλος. Τον λόγο επίσης πήραν η καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου του ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου και τα μέλη του Δ.Σ των εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ν. Δασκάλου και Μ. Σαριγιαννίδης. Στην συνέντευξη τύπου παρευρέθησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Λ. Αμμανατίδου και Τ. Κουράκης.


Δημοψήφισμα για την ΕΥΑΘ
Στα νομικά κωλύματα και στην πολιτική βαρύτητα του δημοψηφίσματος για την ΕΥΑΘ αναφέρθηκε ο Τ. Μηταφίδης, κάνοντας λόγο για ιστορική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης υπέρ της διεξαγωγής τοπικού δημοψηφίσματος παίρνοντας θέση απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Χαρακτηριστικά είπε “ Οι καλλικρατικοί Δήμαρχοι, της περιοχής της Θεσσαλονίκης, καθυστερημένα εξεγείρονται ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης και ενάντια στην πώληση της ΕΥΑΘ, αφού πρώτα η κεντρική εξουσία τους έχει μετατρέψει σε κλητήρες της κυβερνητικής πολιτικής. Γνωστοποίησε δε, ότι η ομώνυμη παράταξη του δήμου Αθηναίων θα προτείνει δημοψήφισμα για την ΕΥΔΑΠ
Ο Γ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για δημοψήφισμα ασκεί πίεση στην κυβέρνηση καθώς και ότι μέσω του δημοψηφίσματος θα ανοίξει ο δρόμος για να υπερασπιστεί η κοινωνία τα δημόσια αγαθά. Ο περιφερειακός σύμβουλος κάλεσε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, να πιέσει και τον υπουργό Εσωτερικών να εκδώσει άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα για την διενέργεια του δημοψηφίσματος. Μεταξύ άλλων είπε πως “σε περίπτωση καθυστέρησης θα έχουμε εκτροπή. Θα πιέσουμε θεσμικά σε όλες τις κατευθύνσεις, πρέπει να υπάρξει πίεση από την κοινωνία”. Τέλος εξέφρασε την στήριξη των αυτοδιοικητικών σχημάτων “Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη” και “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα” στο κίνημα “SOSτε το Νερό”.
Από την πλευρά της η καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου, Ι. Καμτσίδου αναφέρθηκε στα νομικά κωλύματα που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν, επισημαίνοντας όμως ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί το δημοψήφισμα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Αναφέρθηκε στην απουσία επί 7 χρόνια Προεδρικού Διατάγματος, καθώς και στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που προβλέπει ότι δεν μπορούν να τεθούν σε δημοψήφισμα θέματα εθνικής πολιτικής, κάτι που αναμένεται να επικαλεστεί η κυβέρνηση προκειμένου να μη διεξαχθεί το δημοψήφισμα με ερώτημα: «Ναι ή όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού».

Ακρωτηριασμός της τοπικής αυτοδιοίκησης
Αναφερόμενος στα οικονομικά των δήμων και το ΠΔ για τη διάλυση των κοινωφελών επιχειρήσεων, ο κ. Μηταφίδης έκανε λόγο για «ακρωτηριασμό και οικονομικό στραγγαλισμό των δήμων» με τη μείωση των πόρων κατά 60% και κάλεσε τη δημιουργία ενιαίου μετώπου αιρετών, σωματείων και δημοτών».
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων στον Δήμο Θεσσαλονίκης Νίκος Δασκάλου και Μαρίνος Σαρηγιαννίδης κατήγγειλαν την κατάσταση που επικρατεί στο δήμο, τη μη καταβολή δεδουλευμένων από υπερωρίες και Σαββατοκύριακο επί 8 μήνες, την άθλια εικόνα που επικρατεί σε πολλούς χώρους εργασίας και χώρους υγιεινής, την αναξιοκρατία, αλλά και τη συμπεριφορά του Δημάρχου Γ. Μπουτάρη που χαρακτηρίζει τους εργαζόμενους «τεμπέληδες». Ο κ. Δασκάλου χαρακτήρισε τον Γ. Μπουτάρη «λαγό της κυβέρνησης» και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να «πληρώνουν ρεφενέ για την αγορά αναλώσιμων που χρειάζονται στις υπηρεσίες τους».

Μητροπολιτικό πάρκο στη ΔΕΘ
Η διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ δημοσιοποίησε πρόσφατα μελέτη της που ακυρώνει την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο και τη μετατροπή του χώρου που θα απελευθερωθεί σε μητροπολιτικό πάρκο (όπως συμφώνησε το σύνολο των παραγωγικών, οικονομικών, πολιτικών φορέων της πόλης το 2008). Σύμφωνα με τη μελέτη, «η εναλλακτική λύση «Σίνδος» έχει υψηλό κόστος κατασκευής και, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η βιωσιμότητα της επένδυσης εμφανίζεται αρνητική και δεν φαίνεται ότι θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή της.
Ο Τ. Μηταφίδης και ο Γ. Θεοδωρόπουλος εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προοπτική της εμπορικής αξιοποίησης έκτασης της ΔΕΘ και της κατασκευής ξενοδοχείου επιφάνειας 6.000 τ.μ. «Η έκθεση πρέπει να μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο», σχολίασαν.

Πηγή: alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου