6 Ιουν 2013

"Περισσότερα σκουπίδια υπόσχονται στη Δ. Μακεδονία"

Της Λί­τσας Αμμα­να­τί­δου*
"Περισσότερα σκουπίδια υπόσχονται στη Δ. Μακεδονία" 

 





Για δε­κα­ε­τίες οι κυ­βερ­νή­σεις της χώ­ρας έ­παι­ζαν με το πρό­βλη­μα της δια­χεί­ρι­σης των α­πορ­ριμ­μά­των ε­ξα­σφα­λί­ζο­ντας πά­ντο­τε τις πιο πρό­χει­ρες λύ­σεις σε μια λο­γι­κή δια­τή­ρη­σης πε­λα­τεια­κών σχέ­σεων με την το­πι­κή αυ­το­διοί­κη­ση, η ο­ποία με τη σει­ρά της εν­θαρ­ρυ­νό­ταν σε έ­να διαρ­κές «ερ­γο­λα­βι­κό παι­χνί­δι». Σχε­δόν σε ό­λη τη χώ­ρα ά­νοι­γαν σαν πλη­γές ΧΑ­ΔΑ και ΧΥ­ΤΑ, τη στιγ­μή που αυ­τές οι μέ­θο­δοι θεω­ρού­νται ξε­πε­ρα­σμέ­νες και νέ­οι δρό­μοι έ­χουν α­νοί­ξει, που α­ντι­με­τω­πί­ζουν πλέ­ον τα α­πορ­ρίμ­μα­τα ως υ­λι­κό προς χρή­ση και εν τέ­λει και ως πη­γή δη­μό­σιων ε­σό­δων.

Όταν λοι­πόν οι πλη­γές αυ­τές κα­κο­φόρ­μι­σαν, οι πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κές συ­νέ­πειες ή­ταν τε­ρά­στιες, μο­λύν­σεις του υ­δρο­φό­ρου ο­ρί­ζο­ντα και της α­τμό­σφαι­ρας α­πό α­νε­ξέ­λε­γκτη καύ­ση των σκου­πι­διών κλπ. Κο­ντά σ’ αυ­τές και οι συ­νέ­πειες στην τσέ­πη των πο­λι­τών, κα­θώς αυ­τού του εί­δους η δια­χεί­ρι­ση ε­πέ­συ­ρε μια σει­ρά α­πό βα­ριά πρό­στι­μα α­πό την ΕΕ. Με την το­πι­κή αυ­το­διοί­κη­ση τε­λείως α­πα­ξιω­μέ­νη, οι κυ­βερ­νή­σεις ε­νέ­τα­ξαν τη δια­χεί­ρι­ση α­πορ­ριμ­μά­των στους πε­ρι­φε­ρεια­κούς σχε­δια­σμούς με τον χει­ρό­τε­ρο τρό­πο: προω­θώ­ντας ΣΔΙΤ και ε­πι­τρέ­πο­ντάς στους ι­διώ­τες να α­πο­φα­σί­ζουν οι ί­διοι τις τε­χνο­λο­γίες δια­χεί­ρι­σης. Το πα­ρά­δειγ­μα της ΔΙΑ­ΔΥ­ΜΑ Α.Ε. εί­ναι δια­φω­τι­στι­κό.

Η ε­ται­ρεία στην ο­ποία εί­ναι μέ­το­χοι οι δή­μοι Γρε­βε­νών, Κα­στο­ριάς, Φλώ­ρι­νας, Κο­ζά­νης, Πτο­λε­μαΐδας, κα­θώς και οι Το­πι­κές Ενώ­σεις Δή­μων & Κοι­νο­τή­των (ΤΕ­ΔΚ) των τεσ­σά­ρων νο­μών της Δυ­τι­κής Μα­κε­δο­νίας εί­ναι ου­σια­στι­κά έ­νας φο­ρέ­ας δια­χεί­ρι­σης α­πο­βλή­των, ο ο­ποίος ε­πι­χει­ρεί μέ­σω ΣΔΙΤ να α­να­θέ­σει τη δια­χεί­ρι­ση των α­πορ­ριμ­μά­των σε ι­διώ­τη. Σύμ­φω­να με τις προ­κη­ρύ­ξεις και τα προ­σχέ­δια των συμ­βά­σεων, η ΔΙΑ­ΔΥ­ΜΑ θα ε­ξα­σφα­λί­σει με τις υ­πο­δο­μές της ό­τι το σύ­νο­λο του ό­γκου των α­πορ­ριμ­μά­των της πε­ριο­χής θα α­πο­δί­δε­ται στην ι­διω­τι­κή ε­ται­ρία-α­νά­δο­χο του δια­γω­νι­σμού, η ο­ποία θα ε­πι­λέ­ξει τε­λι­κά με βά­ση το οι­κο­νο­μι­κό της συμ­φέ­ρον ποια τε­χνο­λο­γία δια­χεί­ρι­σης θα ε­φαρ­μό­σει. Η ε­πι­κεί­με­νη συμ­φω­νία α­να­φέ­ρε­ται σε εγ­γυη­μέ­νη πο­σό­τη­τα 90.000 τό­νων ε­τη­σίως για 27 χρό­νια, ό­γκος που προ­κύ­πτει α­πό την «αύ­ξη­ση του ό­γκου των σκου­πι­διών ε­ξαι­τίας της προσ­δο­κώ­με­νης α­νό­δου του βιο­τι­κού ε­πι­πέ­δου»! Εφό­σον τα α­πορ­ρίμ­μα­τα εί­ναι τε­λι­κά λι­γό­τε­ρα α­πό το προ­βλε­πό­με­νο, οι δή­μοι θα α­πο­ζη­μιώ­νουν την α­νά­δο­χο ε­ται­ρεία. Ενώ λοι­πόν υ­πάρ­χουν δυ­να­τό­τη­τες να προ­σπο­ρί­ζει το Δη­μό­σιο κέρ­δος α­πό αυ­τή τη δια­δι­κα­σία, τώ­ρα θα πλη­ρώ­νει κι α­πό πά­νω τον ε­κά­στο­τε ι­διώ­τη.

Η δια­χεί­ρι­ση των α­πορ­ριμ­μά­των στη χώ­ρα μας δια­γρά­φει πο­λύ ά­σχη­μη πο­ρεία και αυ­τό εί­ναι κά­τι που θα το δού­με σύ­ντο­μα μπρο­στά μας. Εμείς στο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ -ΕΚΜ έ­χου­με προ­τεί­νει ε­πα­νει­λημ­μέ­να την α­να­θεώ­ρη­ση του πε­ρι­φε­ρεια­κού σχε­δια­σμού ε­νά­ντια σε ο­ποιασ­δή­πο­τε μορ­φή ι­διω­τι­κο­ποιή­σεων, και την α­νά­θε­ση της δια­χεί­ρι­σης α­πορ­ριμ­μά­των στους αι­ρε­τούς φο­ρείς της Τ.Α., η ο­ποία πρέ­πει να φρο­ντί­ζει ώ­στε η δια­χεί­ρι­ση να γί­νε­ται σε μι­κρές ή με­σαίες μο­νά­δες χα­μη­λής ό­χλη­σης, με δια­λο­γή στην πη­γή και με την ε­ξής ιε­ραρ­χία: α) πρό­λη­ψη, β) προ­ε­τοι­μα­σία για ε­πα­να­χρη­σι­μο­ποίη­ση, γ) α­να­κύ­κλω­ση, δ) άλ­λου εί­δους α­νά­κτη­ση, ό­πως α­νά­κτη­ση ε­νέρ­γειας, και δ) διά­θε­ση. Με έ­να τέ­τοιο μο­ντέ­λο πε­τυ­χαί­νου­με σω­στή πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κή μέ­ρι­μνα, οι­κο­νο­μι­κά ο­φέ­λη για το δη­μό­σιο, θέ­σεις ερ­γα­σίας, κα­θα­ρές και βιώ­σι­μες πό­λεις. Για­τί δεν πρέ­πει να μας δια­φεύ­γει ό­τι πο­λι­τι­σμός μιας κοι­νω­νίας α­πο­τυ­πώ­νε­ται με­τα­ξύ άλ­λων και στον τρό­πο με τον ο­ποίο δια­χει­ρί­ζε­ται τα σκου­πί­δια της.

* Η Λί­τσα Αμμα­να­τί­δου εί­ναι βου­λευ­τής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΕΚΜ της Β΄ Θεσ­σα­λο­νί­κης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου