12 Φεβ 2015

ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΕΕ

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ, ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Μια απέραντη λαοθάλασσα, παρά το τσουχτερό κρύο, ξεχύθηκε από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (11/2) στο Σύνταγμα για να διαδηλώσει ενάντια στους εκβιασμούς που ασκούν η Γερμανία και άλλοι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ, ώστε να επιβάλλουν τις πολιτικές διαρκούς λιτότητας σε όλη την Ευρώπη και να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό της πρόγραμμα.

Τη συγκέντρωση του Συντάγματος, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Έκτακτου Eurogroup στη Φρανκφούρτη ,παρατηρητές τη χαρακτήριζαν ανάλογη, ίσως και μεγαλύτερη, του Μαίου του 2011 και ως ένα από τα μεγαλύτερα διαπραγματευτικά όπλα της κυβέρνησης.

Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν, στη συγκέντρωση, με εκπροσώπους τους οι Ισπανοί του κόμματος των Podemos, Κούρδοι και Σύριοι πρόσφυγες.

Στις μεγαλειώδεις αυθόρμητες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, επίσης, σε όλη τη χώρα, οι διαδηλωτές διατράνωναν την απαίτησή τους για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας , χωρίς μνημόνια και την ξένη κηδεμονία. 

Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ανάλογες συγκεντρώσεις οργανώθηκαν, λοιπόν, σε πολλές πόλεις σε όλη την επικράτεια, την Κύπρο, το Παρίσι, την Φρανκφούρτη έξω από το κτήριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σε πολλές ακόμα ευρωπαϊκές πόλεις. Ηράκλειο Κρήτης, Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος, Άμφισσα, Λαμία, Τρίκαλα, Καστοριά, Δράμα, Κατερίνη, Σέρρες, Καβάλα, Καλαμάτα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Φλώρινα, Ξάνθη, Σπάρτη, Πύργος, Κόρινθος, Αίγιο, Χανιά, Ιεράπετρα, Άγιο Νικόλαος ,Ρέθυμνο, Ρόδος, Τήνος, Κάλυμνος, Λέσβος, Πάρος, Σύρος, Σάμος, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Λευκάδα, Χίος και Κως είναι μεταξύ των ελληνικών πόλεων που πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στις πλατείες.


Όπως τόνιζαν πολιτικοί παρατηρητές, ένα ατελείωτο λαϊκό ποτάμι, όπου κυριαρχεί η παρουσία της νεολαίας, πλημμύρισε τις πόλεις της χώρας κατά της λιτότητας και των εκβιασμών των δανειστών που επιχειρούν να "ξεδοντιάσουν" τη φιλολαϊκή νεοεκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση και την πρόσφατη σαφή λαϊκή εντολή!

Μέγα το πλήθος, μέγα το πάθος! Μεγάλα και ελπιδοφόρα τα αιτήματα:

- να φύγουν εδώ και τώρα τρόικα και μνημόνια,
- να στηριχθεί η κυβέρνηση ώστε να παραμείνει αταλάντευτη στο ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό της πρόγραμμα
- να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα προοδευτική πορεία διεξόδου και ανασυγκρότησης της χώρας!

Όπως μετέδιδε η ελεύθερη ΕΡΤ,ο κόσμος ήταν πολύ περισσότερος από την περασμένη Πέμπτη, όταν είχε γίνει ανάλογο κάλεσμα. "Μέρκελ φύγε από την Ε.Ε.", ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν. Ενώ υπήρξαν και πολλά πανό με συνθήματα όπως : "Ούτε βήμα πίσω!".

Όπως σημειώνουν οι διoργανωτές της εκδήλωσης με τίτλο "Ανάσα αξιοπρέπειας σε όλη την Ελλάδα", το πρώτο μήνυμα εστάλη στην πρώτη συγκέντρωση της Πέμπτης. "Ήρθε η ώρα να πάρει και ο λαός την υπόθεση της ανατροπής στις πλάτες του" αναφέρουν.

Αίσθηση και θαυμασμό προκάλεσε και στους απεσταλμένους των διεθνών ΜΜΕ στην Ελλάδα, η μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα με τη συμμετοχή πολλών δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών.

Τόσο στα ρεπορτάζ που υπέγραψαν οι απεσταλμένοι συντάκτες στις ιστοσελίδες των ΜΜΕ στα οποία εργαζόνται, όσο και σε αναρτήσεις στους λογαριασμούς τους στο Twitter, ανέφεραν ότι οι Έλληνες «ξαναβγήκαν μαζικά στους δρόμους για πρώτη φορά μετά από χρόνια, διεκδικώντας την αξιοπρέπειά τους», που σύμφωνα με τα ρεπορτάζ χάθηκε στον απόηχο της επιβολής των μέτρων του Μνημονίου.
Οι ξένοι δημοσιογράφοι στάθηκαν ακόμη στο γεγονός ότι δεν υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις στη συγκέντρωση, και ότι σε αντίθεση με το παρελθόν έχουν απομακρυνθεί τα κάγκελα που υπήρχαν μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, έξω από τη Βουλή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου