8 Φεβ 2015

Α. Τσίπρας: «Καμία παράταση του μνημονίου, εξεταστική επιτροπή για το πως φτάσαμε ως εδώ»

Εξεταστική επιτροπή για τα Μνημόνια και δέσμη δεκάδων μέτρων προανήγγειλε ο πρωθυπουργός σε μια ιστορική συνεδρίαση της Βουλής για την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης   «Αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης μας είναι να τιμήσει και να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις με πλήρη σεβασμό στη λαϊκή βούληση όπως αυτή εκφράστηκε στις πρόσφατες εκλογές. Αυτή η κυβέρνηση είναι η φωνή του λαού» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.


«Η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας και η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της χώρας στην Ε.Ε. Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του λαού μας,  η κοινωνική δικαιοσύνη και η πολιτισμική» αποτελούν τους στόχους της νέας κυβέρνησης σύμφωνα με τον πρωθυπουργό προαναγγέλλοντας εξεταστική επιτροπή για τα Μνημόνια και δέσμη δεκάδων μέτρων που βάζουν τέλος στη μνημονιακή καταστροφή.

Ο Α. Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση θα επιτύχει «την ανασυγκρότηση και την ανόρθωση της πατρίδας και θα κάνει το όραμα πραγματικότητα» καθώς -όπως τόνισε- στηρίζεται στις δυνάμεις «ενός κυρίαρχου λαού, έχει ρεαλιστικό σχέδιο, διαπραγματευτική στρατηγική αλλά κυρίως επειδή δεν έχουμε δεσμεύσεις παρά μονάχα μια: να υπηρετήσουμε το συμφέρον του λαού μας, το εθνικό συμφέρον».

Κατηγόρησε τη προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πως σκόπιμα δημιούργησε ασφυκτικά χρονικά όρια για την διαπραγμάτευση με τους εταίρους, επιμένοντας η ίδια στον ορισμό της 28ης Φεβρουαρίου ως ημερομηνίας ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.

«Αυτό που δεν διαπραγματευόμαστε είναι η εθνική και λαϊκή κυριαρχία και η λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου γιατί δεν δικαιούται να ζητήσει τη παράταση της καταστροφής» τόνισε προαναγγέλοντας τη στάση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με στόχο «μια νέα συμφωνία με τους εταίρους, ένα πρόγραμμα "γέφυρα"».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να βάλουν πλάτη στη «δύσκολη και σκληρή» όπως τη χαρακτήρισε διαπραγμάτευση.

Ο Α. Τσίπρας ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, για τη στήριξή του στην «κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας» ενώ κάλεσε τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και τους βουλευτές του «συνταγματικού τόξου» να στηρίξουν τη κυβέρνηση σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή.

«Είμαστε σάρκα από τη σάρκα αυτού του λαού, θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους, είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας. Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης, να δώσουμε μαζί τη μάχη για αξιοπρέπεια» δήλωσε στο κλείσιμο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. 


Αναλυτικά τα μέτρα της κυβέρνησης:

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια και άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μνημονίου και της ανθρωπιστικής κρίσης προανήγγειλε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός σύμφωνα και με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Αναλυτικά:

- Πρόκειται για μέτρα που αφορούν τη παροχή δωρεάν σίτισης, στέγασης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους έχουν πληγεί απο τη «μνημονιακή βαρβαρότητα» και η εφαρμογή τους ξεκινά άμεσα απο την ερχόμενη Τετάρτη.

- Προανήγγειλε την αποκατάσταση των απολυμένων του δημόσιου τομέα (εκπαιδευτικούς, διοικητικούς υπαλλήλους, καθαρίστριες κτλ), ένα μέτρο που δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο των προσλήψεων που ήδη προβλέπονται για αυτή τη χρονιά. Παράλληλα θεσπίζεται νέος κώδικας για τους υπαλλήλους του Δημοσίου.

- Εντός εξαμήνου θα ολοκληρωθεί η ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης με στόχο τη καλύτερη λειτουργία του μηχανισμού προς τους πολίτες και τη κοινωνία. Αυτό θα περιλαμβάνει το περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο τομέα και των προνομίων υπουργών και βουλευτών. Παράλληλα θα υπάρξει αποσυμφόρηση του δημόσιου τομέα απο τις στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων.

-  Προανήγγειλε μείωση κατά το ήμισυ του στόλου των υπουργικών αυτοκινήτων και τη πώληση ενός εκ των τριών κυβερνητικών αεροσκαφών με παράλληλη μείωση του προσωπικού του Μ. Μαξίμου κατά 30% και μείωση της φρουράς του πρωθυπουργού κατά 40% . 

-  Σκληρή σύγκρουση και μάχη με τη φοροδιαφυγή και την φοραποφυγή με πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου και άμεση κινητοποίηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ώστε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι λίστες των μεγαλοκαταθετών.

-Αναθεώρηση του Καλλικράτη για τους Δήμους και τις Περιφέρειες
- Κατάργηση των αντισυνταγματικών διατάξεων που δίνουν ασυλία στα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, της ΤτΕ κ.ο.κ.

- Σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια προκειμένου να εξεταστεί σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «για το πώς φτάσαμε ως εδώ, όχι για να εκδικηθούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους αλλά για να διερευνηθούν δίκαια και ψύχραιμα οι ευθύνες όπου και σε όποιους πρέπει να αποδοθούν».

- Επανέλεγχος δημόσιων συμβάσεων. «Δεν ξεπουλάμε τις υποδομές, τα δίκτυα, τον φυσικό μας πλούτο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

- Επανασύσταση της ΕΡΤ απο μηδενική βάση με νομοθετική ρύθμιση, αντλώντας πόρους απο το ανταποδοτικό τέλος «χωρίς ρεβανσισμούς, σπατάλες και προχειρότητες του παρελθόντος».

- Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ και καταγραφή μέσω περιουσιολογίου σε Ελλάδα και εξωτερικό της περιουσίας των πολιτών ώστε να εξεταστεί η φοροδοτική ικανότητα όλων των πολιτών

- Νέο θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο και την αδειοδότηση του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου και τερματισμό στα χαριστικά «θαλασσοδάνεια» των ιδιοκτητών των ΜΜΕ.

- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με δίκαιο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να πληρώσουν τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014 τονίζοντας οτι «απο το 2015 ΕΝΦΙΑ δεν θα υπάρχει».

- Άμεση ψήφιση νόμου για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών δεύτερης γενιάς.

- Άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επαναφορά των τριετιών, της επεκτασιμότητας συμβάσεων και του θεσμού της διαιτησίας

- Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σταδιακά έως το 2016.

- Απαγόρευση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας

- Καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης στο τέλος του 2015 ως δώρο Χριστουγέννων για τους χαμηλοσυνταξιούχους έως 700 ευρώ.

- Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας

- Ίδρυση ταμείου εθνικού πλούτου και κοινωνικής ασφάλισης

- Δημοκρατική αναδιάρθρωση του συστήματος Υγείας, καταπολέμηση της διαφθοράς στις προμήθειες υλικού

- Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων για τις πανελλαδικές εξετάσεις και των συμβουλίων στα ΑΕΙ της χώρας .


- Διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Γερμανία κάτι που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αποτελεί «ηθική υποχρέωση απέναντι στην Ιστορία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου