Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου: Λαός και ΣΥΡΙΖΑ θα φέρουν την ανατροπή1. Ο κόσμος πλέον έχει και έμπρακτα πειστεί ότι τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούν να προσφέρουν καμία διέξοδο, καθώς είναι οι ίδιοι που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε αυτή την κατάσταση. Οι πολίτες έχουν δει τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται, τα καταστήματά τους να κλείνουν, τα παιδιά τους να μεταναστεύουν.

Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει, όπως είναι αναμενόμενο, ένα κλίμα απογοήτευσης, αλλά ταυτόχρονα και ένα κλίμα οργής και προσμονής, και το εκλαμβάνω και από τις περιοδείες και συναντήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, που πλήττεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας  Την ώρα, όμως, που η πλειονότητα του κόσμου έχει πειστεί ότι δεν έχει να περιμένει τίποτα από τις δυνάμεις του παρελθόντος, δεν σημαίνει ότι αυτόματα πείθεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φέρει την ανατροπή.

Προτεραιότητά μας, λοιπόν, όχι μόνο για τις ημέρες που μένουν μέχρι την 25η Ιανουαρίου, αλλά και για μετά τις εκλογές, είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, να κάνουμε τους πολίτες κοινωνούς του προγράμματος και των θέσεών μας και κυρίως να τον πείσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα του λύσει από μόνος του τα προβλήματά του, αλλά ότι η απάντηση βρίσκεται στα δικά του χέρια, στους δικούς του αγώνες. Όλοι μαζί θα φέρουμε την Ανατροπή.

2. Τα έξι χρόνια ύφεσης, τα πέντε χρόνια Μνημονίων, τα εκατοντάδες μέτρα λιτότητας και η ακολουθούμενη εδώ και δεκαετίες νεοφιλελεύθερη πολιτική έχουν διαλύσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας και έχουν «γονατίσει» την οικονομία. Εν έτει 2015 στην Ελλάδα βρισκόμαστε μπροστά σε μία ανθρωπιστική κρίση.

Το πρώτο που οφείλει, λοιπόν, να εξασφαλίσει μία κυβέρνηση της Αριστεράς είναι ότι κανένα σπίτι δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα, γι' αυτό και λέμε δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας, κανένα παιδί δεν θα λιποθυμά από την πείνα στο σχολείο, γι' αυτό θα εφαρμόσουμε πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες, καμία οικογένεια χωρίς σπίτι και γι' αυτό καταργούμε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικία και προχωράμε στη θέσπιση προγράμματος εξασφάλισης στέγης.

Επίσης διεκδικούμε δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους, κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, δωρεάν μετακίνηση στα ΜΜΜ για τους ανέργους. Το αμέσως επόμενο σημαντικό βήμα είναι η εξασφάλιση ενός εισοδήματος για όλους, που να εξασφαλίζει μια ζωή με αξιοπρέπεια, αλλά και τη θέσπιση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος (π.χ. κατάργηση ΕΝΦΙΑ, επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο).
Και, τέλος, απαραίτητα είναι κάποια πρώτα μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομίας, όπως η θεσμοθέτηση της «νέας σεισάχθειας» για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού για αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα παραπάνω άμεσα μέτρα είναι η απαρχή του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της χώρας.

3. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούσαμε και εντός Βουλής να δώσουμε τη μάχη, με τις όποιες κατά καιρούς δυνάμεις μας, για να μην περάσουν τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που προωθούσαν με τις ευχές τρόικας, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Προσπαθούσαμε με ερωτήσεις μας στους υπουργούς να αναδείξουμε σημαντικά προβλήματα για τη χώρα (ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων, κατασκευή μετρό Θεσσαλονίκης, φορολογικά ζητήματα αγροτών κ.λπ.).
Παράλληλα, μέσα από τροπολογίες που καταθέταμε (όπως είναι για παράδειγμα η τροπολογία για «Ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους ΟΑΕΕ και λοιπών Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων»), αλλά και προτάσεις νόμων, δώσαμε ένα πρώτο στίγμα για το ποια θα πρέπει να είναι τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης της Αριστεράς.

Ωστόσο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσαμε πάντα σημαντικό ότι οι μάχες που πρωτίστως πρέπει να δίνονται είναι αυτές στον δρόμο. Γι' αυτό και όλο αυτό το διάστημα βρέθηκα μαζί με τους συντρόφους μου στις μεγάλες απεργίες, στις κινητοποιήσεις κατά των ιδιωτικοποιήσεων (Resist ΤΑΙΠΕΔ), στη μάχη κατά της εξόρυξης χρυσού στην Ιερισσό, στους αγώνες να μην κλείσουν τα εργοστάσια της ΕΒΖ και να μην βάλει «λουκέτο» η βιομηχανία, στους αγώνες που δίνουν οι συμπολίτες μου για να προστατέψουν την περιοχή μας (όπως είναι οι κινητοποιήσεις για τη μη εγκατάσταση δύο μονάδων επεξεργασίας βιομάζας στην αγροτική περιοχή της Δ.Ε Βασιλικών του Δήμου Θέρμης), βρεθήκαμε δίπλα στους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς που παλεύουν για την επιβίωσή τους.

Το πιο σημαντικό είναι όμως οι προσλαμβάνουσες του λαού, με τον οποίο συμπορευτήκαμε σε μικρούς ή μεγαλύτερους αγώνες. Και αυτός είναι ο καλύτερος κριτής.


Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου (υποψήφια βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης)