Ονομαστική ψηφοφορία για τις εισφορές των εφοπλιστών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑΟνομαστική ψηφοφορία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία με την οποία οι εφοπλιστές θα πληρώσουν οικιοθελώς (αντί για υποχρεωτικά) 420 εκατ. ως οικονομική εισφορά σε 4 χρόνια (αντί για 3). Ύστερα από την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εξήγησε γιατι η συμμετοχή στην εισφορά κατέστη οικιοθελής.


 Όπως είπε, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής έκρινε «εν αμφιβόλω» την υποχρεωτική εισφορά, και γι' αυτό επιλέχθηκε η οικιοθελής. Πρόσθεσε ακόμη ότι το 92% των κόρων ολικής χωρητικότητας πλοίων που διαχειρίζονται στην Ελλάδα συμμετέχουν στην διαδικασία και εκτίμησε ότι το νούμερο θα αυξηθεί γιατί διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των πλοίων στην Ελλάδα, ανεξαρτήτου σημαίας.

Ωστόσο ο Μ. Βαρβιτσιώτης δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ «ανακαλύπτοντας» μυστική συνάντηση Τσίπρα – Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. «Δεν μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να πηγαίνει στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών να πηγαίνει σε συναντήσεις που δεν ανακοινώνονται και να διαβεβαιώνει ότι δεν θα πειράξει το συνταγματικό καθεστώς και σήμερα να ακούμε άλλες κουβέντες», είπε και υποστήριξε ότι «θα ήταν τεστ ωριμότητας, σοβαρότητας και υπευθυνότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει την τροπολογία και να μην ανέβει στα κάγκελα με λαϊκίστικες φωνές». «Πάρα πολλές φορές ακούγονται κορώνες που δημιουργούν ανασφάλεια», ανέφερε και ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να διαβεβαιώσει την ναυτιλιακή κοινότητα «ότι δεν διακινδυνεύουν από την οποιαδήποτε κυβερνητική αλλαγή».

«Όταν χθες ζήτησα την απόσυρση της τροπολογίας δεν περίμενα ότι ο Υπουργός θα ερχόταν στη Βουλή εν οίδει εκπροσώπου τύπου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και μη κάνοντας διάκριση του πολιτικού του ρόλου», του απάντησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας επισημαίνοντας ότι «η φορολογία με βάση το τονάζ δεν συγκεντρώνει παραπάνω από 80 εκατ., δηλαδή λιγότερα από όσα δίνουν σε παράβολα οι μετανάστες». Ο Θ. Δρίτσας έκανε λόγο για «κραυγαλέα διάκριση» υπέρ των εφοπλιστών και συνέχισε επικρίνοντας τον Μ. Βαρβιτσιώτη: «ο Υπουργός έρχεται και λέει ότι και πολλοί είναι και να τους αναγορεύσουμε σε εθνικούς ευεργέτες επειδή θα δώσουν σε 4 χρόνια 420 εκατ. και μάλιστα όλοι μαζί».

Απαντώντας στην αναφορά του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για κρυφές συναντήσεις με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ο Θ. Δρίτσας σχολίασε: «ή λάθος σας πληροφόρησαν υποβολιμαία ή επίτηδες διαλέγετε την επίθεση αντί για την άμυνα. Εύκολα οικειοποιείστε ψευδείς πληροφορίες. Ουδέποτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει αυτό το πράγμα». Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «νέο συμβόλαιο απέναντι στις υποχρεώσεις που έχουν για τον ελληνικό λαό», κατέληξε.

«Κατηγορήθηκα ως εκπρόσωπο τύπου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών επειδή αναφέρθηκε στις επιτυχίες της ελληνικής ναυτιλίας. Ο Θ. Δρίτσας τις υπερασπίζεται ή όχι; Θέλει να τις ενσωματώνει στην ελληνική φαρέτρα ή όχι;», απάντησε ο Μ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε: «αν αρνηθείτε την τροπολογία, περιγράψτε ποιοι θα είναι οι όροι του δικού σας συμβολαίου. Δεν μπορείτε να κλείνετε και τα δυο σας μάτια, γιατί τότε θα οδηγείστε στα τυφλά».