29 Μαρ 2014

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υποκύψει σε κανέναν πολιτικό και οικονομικό εκβιασμό, αλλά θα εφαρμόσει με τη στήριξη του λαού απαρέγκλιτα το πρόγραμμά του. Το κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο είναι στην ουσία ένα νέο μνημόνιο»

Σχετικά με την τοποθέτηση του κ. Δραγασάκη στην επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιόπιστη πολιτική δύναμη, σε ποιους απευθυνόταν αυτή η διαβεβαίωση;

Αυτό που έχω να πω και να επαναλάβω είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι εμείς δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις προγραμματικές δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό. Πρώτη προγραμματική μας δέσμευση είναι ότι θα ακυρώσουμε τα μνημόνια της καταστροφής. Δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για αυτό, ούτε τη Μέρκελ ούτε την ευρωζώνη ούτε κανέναν άλλο. Το ελληνικό κοινοβούλιο με άλλη σύνθεση, με πλειοψηφία αριστερών αντιμνημονιακών προοδευτικών δυνάμεων, θα ακυρώσει ό,τι ψήφισε ελληνικό πάλι κοινοβούλιο αλλά με πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Ο Γιάννης Δραγασάκης, στον οποίο αναφέρεστε, τα έχει πει όλα αυτά πολλές φορές, διότι αποτελούν πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ.


Η δεύτερη προγραμματική μας δέσμευση είναι ότι θα διαπραγματευθούμε σκληρά για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, διότι είναι και άδικο και αδύνατο να το αποπληρώσει ο ελληνικός λαός, ακόμη και σκλάβο να τον πάρουν και να πουλήσουν τη χώρα σε αγροτεμάχια. Εμείς θα διεκδικήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις. Πέρα από αυτό, έχουμε ζητήσει να πραγματοποιηθεί και πανευρωπαϊκή διάσκεψη και για τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, προκειμένου να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρους και του δικού τους δημόσιου χρέους. Από εκεί και πέρα, εάν οι πιστωτές δεν ανταποκριθούν σε αυτήν τη σκληρή διαπραγμάτευση, εμείς θα κάνουμε αυτό που είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού. Δηλαδή θα σταματήσουμε να αποπληρώνουμε το δημόσιο χρέος και, για ένα ορισμένο διάστημα ωσότου συμφωνήσουν οι πιστωτές με τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, θα διαθέτουμε τους πόρους αυτούς στην ανάπτυξη της χώρας.

Η τρίτη μεγάλη δέσμευσή μας είναι ότι θα αντικαταστήσουμε τα μνημόνια της καταστροφής με ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, το οποίο θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και θα αποκαθιστά τα εργασιακά δικαιώματα και τις κοινωνικές πολιτικές. Επίσης, έχουμε δεσμευθεί ότι το σχέδιο αυτό θα το χρηματοδοτήσουμε, αφενός, από τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και, αφετέρου, από τον δημόσιο έλεγχο, τη δημόσια ιδιοκτησία και την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών, ώστε αυτές να παρέχουν χρηματοδότηση στις μεγάλες, δημόσιες, κοινωνικές επενδύσεις, αλλά και στις ιδιωτικές επενδύσεις μικρομεσαίων και άλλων επιχειρήσεων, που στηρίζουν την ανάπτυξη, δημιουργούν θέσεις εργασίας και σέβονται τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον. Αυτές είναι οι βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και από αυτές δεν θα κάνουμε πίσω βήμα, ούτε για να πάρουμε φόρα να τις εφαρμόσουμε.



Ο κ. Δραγασάκης και εσείς όμως δεν φαίνεται να λέτε τα ίδια πράγματα. Γιατί ο κ. Δραγασάκης φαίνεται να κάνει στροφή στις θέσεις σας, ενώ εσείς λέτε τα ακριβώς αντίθετα. Πώς να πιστέψει κανείς ότι συμφωνείτε;

Σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως στροφή. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται από το κυβερνητικό πρόγραμμα που είχε δώσει στην Αθηναΐδα πριν από τις δεύτερες εκλογές. Επιπλέον, εργαζόμαστε πυρετωδώς και πιστεύω ότι τις επόμενες 20 ημέρες, το αργότερο μέσα σε έναν μήνα, θα δώσουμε στη δημοσιότητα το επικαιροποιημένο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο θα καθίσταται εμφανές ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως στροφή και καμία υποχώρηση σε όσα έχουμε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό. Ως πολιτικό κόμμα της Αριστεράς, το μόνο που μας δεσμεύει είναι οι αποφάσεις του συνεδρίου μας, του συνεδρίου στο οποίο υπήρξε ενιαιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και των προγραμματικών του θέσεων. Επομένως, όλοι μας απαντούμε με βάση τις αποφάσεις του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι κάποιοι χρωματισμοί που ενδεχομένως να υπάρχουν σε τοποθετήσεις στελεχών, κάποιες φορές αξιοποιούνται από πολιτικούς μας αντιπάλους, με στόχο να δημιουργήσουν πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό, οφείλουμε όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όταν τοποθετούμαστε δημόσια, να έχουμε ξεκάθαρο λόγο, όχι δημαγωγικό, να λέμε τι θα κάνουμε, να επισημαίνουμε τις δυσκολίες, να ζητάμε τη στήριξη του ελληνικού λαού και να μην δημιουργούμε συγχύσεις.



Δημιουργείται η αίσθηση πάντως ότι εσείς είστε «Ζάππειο Ι» ενώ ο κ. Δραγασάκης «Ζάππειο ΙΙ».

Δεν είμαστε ούτε «Ζάππειο Ι» ούτε «Ζάππειο ΙΙ». Γιατί και τα δύο ήταν μηχανισμοί και εργαλεία εξαπάτησης του ελληνικού λαού και πολιτικής αγυρτείας εκ μέρους της ΝΔ, προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές. Διότι ενώ υποστήριζε ότι θα επαναδιαπραγματευθεί το μνημόνιο, στο τέλος το εφάρμοσε.

Υπάρχει όμως και κάτι βασικό στο σημείο αυτό. Μέσα στο σαββατοκύριακο θα συζητήσουμε με πραξικοπηματικές διαδικασίες το νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει κάποιες τρομακτικές διατάξεις για εργασιακά και ασφαλιστικά –αν και κάποιοι «τσάμπα μάγκες» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δήθεν διαφωνούντες, επιχείρησαν να πάνε τη συζήτηση στο γάλα, με προφανή στόχο να αποπροσανατολίσουν και να αποσπάσουν την προσοχή από τις συγκεκριμένες διατάξεις. Θα αναφερθώ, για παράδειγμα, σε μια πλευρά που δεν έχει δει ακόμη το φως της δημοσιότητας. Ότι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, την οποία κάποιοι επικροτούν, θα αντισταθμιστεί από την περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων, των επιδομάτων μητρότητας του ΟΑΕΔ και των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Αυτό όμως είναι τρομακτικό. Και όσον αφορά το υποτιθέμενο όφελος για τους εργοδότες, αυτό είναι ανύπαρκτο για τους μικρομεσαίους. Διότι στα 1000 ευρώ μισθό η μείωση των εργοδοτικών εισφορών αντιστοιχεί σε 28 ευρώ. Αυτό είναι το πρόβλημα των μικρομεσαίων και των άλλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα; Ή ότι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι δεν έχουν χρήματα για να ψωνίσουν και οι επιχειρήσεις δεν παίρνουν δάνεια; Ή ότι η εφορία τις τσεκουρώνει με απαράδεκτα, απίστευτα και επαίσχυντα πρόστιμα;



Όλα αυτά τα μέτρα που θα έρθουν και όσα έχουν προηγηθεί είναι εκτέλεση μιας πολιτικής που έχει τη σφραγίδα της ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Για να αλλάξετε λοιπόν αυτά που λέτε, θα έχετε τη συνηγορία της Μέρκελ;

Δεν έχουμε αυταπάτες. Ούτε τη συνηγορία της Μέρκελ θα έχουμε ούτε τη συνηγορία του ευρωπαϊκού και ελληνικού οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου, αφού εμείς θα εφαρμόσουμε ένα αντιμνημονιακό πρόγραμμα που θα θίγει τα συμφέροντά της κας Μέρκελ και της ευρωζώνης και θα αμφισβητεί τις πολιτικές της αιώνιας λιτότητας στον φτωχό ευρωπαϊκό Νότο. Είναι δυνατόν να μας ανοίξουν την πόρτα και να μας στρώσουν το χαλί για να περάσουμε; Είναι αυτονόητο ότι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ προϋποθέτουν συγκρούσεις με τις εφαρμοζόμενες σήμερα πολιτικές στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο λέμε ότι θέλουμε τη συμμετοχή του ελληνικού λαού, θέλουμε τη στήριξη και συνεργασία –ή έστω την ανοχή και την αλληλεγγύη– άλλων αριστερών δυνάμεων στην Ελλάδα και θέλουμε και διεθνή στηρίγματα καθώς και κοινή δράση με τους λαούς και με τις αριστερές, προοδευτικές και αντιμνημονιακές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη.

Σε τελευταία ανάλυση, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει την επιλογή του να δώσει τη μάχη για την εφαρμογή του προγράμματός του μέσα στην Ευρώπη, σε συμμαχία με τα κινήματα, τους λαούς και τις χώρες του Νότου. Από εκεί και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι προτεραιότητα έχει η εφαρμογή του προγράμματός του, ότι δεν θα υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό που έχει να κάνει με έξοδο από το ευρώ ή με διακοπή της χρηματοδότησης και ότι θα προχωρήσει αταλάντευτα στο πρόγραμμά του. Και, τέλος, ότι είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο, με μοναδικό κριτήριο τη σωτηρία του λαού και της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου