30 Μαρ 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΛΙΤΣΑΣ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ:«Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν.4046/2012 και άλλες διατάξεις».



Στην Αθήνα, σήμερα, 29 Μαρτίου 2014, ημέρα Σάββατο και ώρα 13.00΄, συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ολομέλειας του Μεγάρου της Βουλής η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης:

Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν.4046/2012 και άλλες διατάξεις».



Δείτε εδώ:




ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Το λόγο έχει η κυρία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε.

Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε, εδώ είστε και εσείς χρόνια. Τα τελευταία 4 χρόνια σε αυτή την αίθουσα η πολιτική της φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, η πολιτική της μετατροπής της χώρας σε αποικία των πολυεθνικών, των τραπεζών και των διαφόρων επενδυτών, η πολιτική της συντριβής εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η πολιτική της απαξίωσης της δημοκρατίας, έχει βαφτιστεί «σωτήρια», «αναγκαία», «μονόδρομος» και τώρα τελευταία «μεταρρύθμιση». Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι το μνημόνιο τελειώνει, ότι θα βγούμε στις αγορές και αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά το μνημόνιο, η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση που έφερε πολιτική του μνημονίου, ήρθαν για να μείνουν και οι πολιτικές αυτές θα βαθαίνουν όσο η διακυβέρνηση της χώρας παραμένει στα δικά σας χέρια, των κυρίων της κυβέρνησης εννοώ και στα χέρια της τρόικας.

Φέρατε σήμερα ένα πολυνομοσχέδιο, mini μνημόνιο που το πήραμε 11,5 ώρες πριν μπούμε σε αυτή την αίθουσα, για να ξεκινήσει η σημερινή Επιτροπή και αύριο στην Ολομέλεια για να καθαρίσετε. Βάζετε ξανά στο στόχαστρο τους μικρομεσαίους, εμπόρους, επαγγελματίες, παραγωγούς, βάσει της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που παρήγγειλε η κυβέρνηση αντί 900.000 €. Συνεχίζετε την συντριβή της μικρομεσαίας τάξης, στο στόχαστρο αρτοποιοί, ταξιτζήδες, φαρμακοποιοί, κτηνοτρόφοι, ελαιοπαραγωγοί, μικροί παραγωγοί φωτοβολταϊκών και άλλοι πολλοί.

Ο κ. Χατζηδάκης επανέφερε την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων παρ' όλες τις έντονες αντιδράσεις από το σύνολο, σχεδόν, του εμπορικού κόσμου. Επαναλαμβάνεται το επιχείρημα για την τουριστική Ελλάδα, ενώ γνωρίζετε κύριοι της κυβέρνησης ότι οι τουριστικές περιοχές ήδη υπόκεινται σε ειδικές ρυθμίσεις και εξαιρέσεις. Τα έχουμε ξαναπεί και το ξέρετε ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, την μόνη μεταρρύθμιση που επιφέρει είναι ένα επιπλέον κόστος για τη μικρομεσαία επιχείρηση και το μόνο όφελος είναι για τις πολυεθνικές, με την μεταβολή των όρων του ανταγωνισμού υπέρ τους και την διάλυση των εργασιακών σχέσεων, και με αυτό το πολυνομοσχέδιο.

Στα τρόφιμα η κυβέρνηση δεν παίζει μόνο με τη βιωσιμότητα των επαγγελματιών, αλλά και με τη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση επιμένει με το ψωμί, όπως επέμενε και η προηγούμενη, γιατί η απελευθέρωση στο ψωμί δεν έχει ξεκινήσει τώρα, ξεκίνησε το 2011 για να παραδώσει και το ψωμί προ ψημένο, βεβαίως, στα super market. Στην πραγματικότητα με την απελευθέρωση των αδειοδοτήσεων υπογράφεται το κλείσιμο χιλιάδων φούρνων, σε συνδυασμό με ζύγι που ήταν το επικοινωνιακό εργαλείο της κυβέρνησης και μπερδεύει τον καταναλωτή και πετάτε την ανεργία χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους στην αρτοποιία, ενώ απελευθερώνεται τους όρους ασφαλείας της δημόσιας υγείας.

Για το γάλα αναφέρθηκαν πολλοί Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Θα σημειώσω επιγραμματικά. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι την έπιασε ο πόνος για την τιμή που πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής.

Ρωτώ, ποιος ευθύνεται για τις τιμές στο γάλα; Συμφωνεί και η κυβέρνηση ότι ευθύνεται το υψηλό κόστος παραγωγής. Πολύ ωραία.

Ποιος ευθύνεται για το υψηλό κόστος; Απαντώ, τα καρτέλ των αγροεφοδείων και όχι μόνο, δεύτερον ευθύνεται η μεγάλη ψαλίδα παραγωγού-καταναλωτή, και αυτό το αποδέχεται η δική σας κυβέρνηση. Ποιος ευθύνεται γι' αυτό; Δεν ευθύνεται το καρτέλ του γάλακτος και οι μεγάλες αλυσίδες super market; Τι κάνει η κυβέρνηση με αυτή τη ρύθμιση; Ευνοείτε αυτά τα καρτέλ, αυτή είναι η δουλειά σας εν τέλει, γιατί αυτοί θα προμηθεύονται το φθηνό γάλα και όχι ο καταναλωτής, ο καταναλωτής θα το πληρώνει και πάλι ακριβά. Λίγο πριν είπε ο Δημήτρης Κοδέλας κάποια πράγματα, και μάλιστα θα είναι γάλα κακής ποιότητας. Ακριβά θα την πληρώσει και ο κτηνοτρόφος, ο ίδιος κτηνοτρόφος που έχετε παραδώσει στα καρτέλ, ο ίδιος κτηνοτρόφος που δεν ευθύνεται για τις υψηλές τιμές, ο ίδιος κτηνοτρόφος που ήδη αδυνατεί να τα βγάλει πέρα και αποσύρεται από το επάγγελμα καταχρεωμένος.

Τέλος, στο νομοσχέδιο υπάρχουν ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Κύριοι Βουλευτές, είναι μνημόνιο υποκρισίας από την μία να λέτε ότι θα δώσετε ψίχουλα για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και από την άλλη ότι θα θεσμοθετήσετε πιο βάρβαρες διώξεις σε βάρος των χιλιάδων ανασφάλιστων των επαγγελματιών, αλλά και αγροτών που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης γι' αυτό το λόγο και επιπλέον η κυβέρνηση έρχεται να τους τιμωρήσει και να τους καταστρέψει. Μετά τις διώξεις και τα κατασχετήρια του ΚΕΑΟ, θεσμοθετείτε σήμερα ότι οι κατασχέσεις για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία να είναι ελεύθερες ακόμα και για ακατάσχετα εισοδήματα και μάλιστα στην πηγή, μετά τον πρώτο μήνα καθυστέρησης. Με αυτή την διάταξη υπογράφετε την καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων, γιατί αυτούς κυνηγάτε και αυτούς στέλνετε στον εισαγγελέα τους τελευταίους μήνες και όχι τους μεγάλους εργοδότες, όπως θα οφείλατε.

Απαξιώνεται τα επιμελητήρια κάνοντας προαιρετική την εγγραφή σε αυτά.

Θα ήθελα να ήταν εδώ ο κ. Υπουργός Εργασίας για να μας πει πότε θα επαναφέρει τις συντάξεις στους υπερήλικες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση και συγκεκριμένα 35.000 μαζί με τους ομογενείς από τη βόρεια ήπειρο, έπαιρναν 360 € και θα πρέπει να δεσμευθεί με νομοθετική προσθήκη, εάν θέλει να μην έχουμε εδώ ανθρώπους που θα πεθαίνουν από την εξαθλίωση και όχι από άλλους λόγους, στη δύση της ζωής τους.

Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Υπουργό Υγείας, τον κ. Γεωργιάδη, επειδή αναφέρθηκε πως όταν πηγαίνει στο super market δεν μπορεί να βγαίνει από την μια πόρτα και να μπαίνει στη διπλανή, στο φαρμακείο και το θέλει μέσα. Θεωρώ ότι θέλει και το ίδιο ταμείο, δηλαδή να μην πληρώνει μια από εδώ και μία από κει, θέλει μια φορά να βγάζει το πορτοφόλι. Μήπως αύριο ο κ. Γεωργιάδης θελήσει την ώρα που αυτός ψωνίζει στο super market τα φάρμακα για την μητέρα του, δεν ξέρω για ποιον, θελήσει να αλλάξει και τα λάδια στο αυτοκίνητό του, τι θα κάνει; Θα ‘ρθει και θα μας πει να μπουν τα συνεργεία μέσα στο super market, δίπλα στο προψημένο ψωμί και στο φάρμακο; Αυτό μας λέτε, είναι καταστροφή. Κανονικά το νομοσχέδιο θα έπρεπε να έρθει με τελείως διαφορετικό τρόπο, με μια διαβούλευση των επτά μηνών, όπως έγινε και με την τρόικα και όχι με αυτές τις ρυθμίσεις. Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου