29 Οκτ 2014

Σε αυτό το «όχι», λέμε «ναι»!

Σε αυτό το «όχι», λέμε «ναι»!Παρέλαση υπό τους ήχους του ύμνου του ΕΑΜ πραγματοποίησαν την 28η Οκτωβρίου οι μαθητές στο Χαλάνδρι. Η παρέλαση ήταν ανοιχτή, χωρίς κάγκελα και κλούβες, χωρίς εξέδρες επίσημων.

Η μοναδική εξέδρα που στήθηκε ήταν για την φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Χαλανδρίου, ενώ το πρόγραμμά της ήταν τελείως διαφορετικό από άλλες χρονιές, καθώς εκτός από τον ύμνο του ΕΑΜ, ακούστηκαν κι άλλα αντάρτικα. Ένας εορτασμός, λοιπόν, με καθαρά αντιφασιστικό χαρακτήρα, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια αριστεροί και αριστερές φώναζαν αντιφασιστικά συνθήματα και συνθήματα που αναφέρονταν στο ΕΑΜ, τον Άρη Βελουχιώτη, την ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ. Μετά το τέλος της παρέλασης ακολούθησε πορεία.


Μία από τις πάγιες θέσεις της Αριστεράς ήταν διαχρονικά η κατάργηση των παρελάσεων που μέχρι σήμερα είχαν έντονα μιλιταριστικό και εθνικιστικό χαρακτήρα. Και δεν είναι μόνο οι παρελάσεις, δεν είναι λίγες οι φορές που στις σχολικές αίθουσες ακούγεται το «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του», ενώ ακόμα και ο τρόπος που διδάσκεται η ιστορία στους μαθητές με το «Όχι» του Ι. Μεταξά (που μια μικρή λεπτομέρεια, ήταν δικτάτορας) είναι άκρως προβληματικός.

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι ξαφνικά θα αρχίσουν να μας αρέσουν οι παρελάσεις… Αλλά δεδομένου ότι η ιστορική μνήμη είναι σημαντικό να διατηρείται, ίσως σε αυτούς τους εορτασμούς μπορούμε να δούμε ψήγματα για το πώς θα θέλαμε εμείς να γιορτάζουμε σημαντικούς αγώνες που έχουν δοθεί στο παρελθόν.

Εξάλλου, μόνο ως «παράσημο» θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι αντιδράσεις των ακροδεξιών της ΝΔ. Οι πρώην βουλευτές του ΛΑΟΣ, Θάνος Πλεύρης και Άδωνης Γεωργιάδης, δεν μπόρεσαν να το χωνέψουν, γιατί προφανώς στο δικό τους φαντασιακό οι μαθητές χαιρετούν με το δεξί τους χέρι τεντωμένο ψηλά… Ο Άδωνις Γεωργιάδης, έγραψε στο Twitter: «Ήθελα να ‘ξερα οι Δεξιοί του Χαλανδρίου που ψήφισαν αυτόν τον Δήμαρχο ή που απείχαν από τον β´ γύρο των εκλογών πώς αισθάνθηκαν σήμερα; Εύγε..». Χωρίς σχόλιο…

Πόσο δίκιο, όμως, έχει ο κ. Πλεύρης: «Στο Χαλάνδρι ο ανταρσυοσυριζας δήμαρχος κ. Ρουσσος υποχρέωσε τα παιδιά να παρελάσουν με τον ύμνο του ΕΑΜ. Το αληθινό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ». Και προφανώς αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ! Ενός ΣΥΡΙΖΑ που τιμά τους αγωνιστές που έδωσαν τις ζωές τους στον αντιφασιστικό αγώνα, που νοιώθει περήφανος για τους συντρόφους του, που δεν ξεχνά, που αγωνίζεται για τη δημοκρατία και την ελευθερία, που θα πολεμά πάντα τον φασισμό απ’ όπου κι αν προέρχεται!
Πηγή: brigada.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου