29 Σεπ 2014

ΝΕΑ ΕΥΡΩ-ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΑ ΕΥΡΩ-ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

Του ΑΛΚΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

Η νέα Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο τίθεται ενώπιων ιστορικών προκλήσεων. Να συγκρουστεί με τις νεοφιλελεύθερες-ιμπεριαλιστικές πολιτικές της Ένωσης, να προετοιμάσει, σε ευρωπαικό επίπεδο, το έδαφος για την κυβέρνηση της Αριστεράς, να συντονιστεί με το σύνολο των αριστερών δυνάμεων, των οποίων ο ρόλος θα είναι κρίσιμος μετά την, πιθανή πια, πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.



Η πολιτική παρέμβαση των ευρωβουλευτών μας χρειάζεται να έχει σαφές αριστερό ριζοσπαστικό περιεχόμενο απέναντι στις αποφάσεις του άξονα Ευρωπαικό Συμβούλιο- Κομισιόν- Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. Να μην αφήσει δηλαδή κανένα χώρο και περιθώριο για παρερμηνίες ότι τάχα συμπλέει με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και τις παραφυάδες της. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα δώσει προταγματικά και αξιακά τις μάχες για να μπουν εμπόδια στην εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Σημαίνει ταυτόχρονα ότι θα εργαστεί για να αποκαλύψει τον ρόλο των κυρίαρχων δυνάμεων της Ευρώπης σε άμεσα ζητήματα που ήδη βρίσκονται ψηλά στην Ευρωπαϊκή ατζέντα.

Η διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων (T.T.I.P), η στάση της ΕΕ σε Ουκρανία και Παλαιστίνη, η εφαρμογή της νέας Κ.Α.Π, η συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η εμμονή της αδιέξοδης πολιτικής στο ζήτημα της ανεργίας των νέων είναι κάποια από τα θέματα της πρώτης περιόδου της νέας θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έδειξαν ότι η Ένωση δικαιολογεί ακόμη μία φορά την ύπαρξη της ως εγγυήτρια των καπιταλιστικών συμφερόντων. Η διεύρυνση της θεματολογίας στα πλαίσια των επιτροπών και της ολομέλειας του οργάνου το επόμενο διάστημα απαιτεί από πλευράς μας συντεταγμένη και συστηματική δουλειά για να εκφραστεί ξεκάθαρα ο ριζικά αντίθετος πολιτικός μας προσανατολισμός.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι σημαντικό να καθοριστεί, απο την πλευρά των ευρωβουλευτών μας, μια διττή στόχευση που από τη μία θα αναδεικνύει τα θέματα εκείνα που λαμβάνουν τόπο στις Βρυξέλλες και μπορούν να αξιοποίηθουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση σήμερα και από την άλλη θα ανοίγει μέτωπα στην Ευρώπη που θα χρησιμεύσουν ως παρακατηθήκη για την κυβέρνηση της Αριστεράς. Στο δεύτερο ιδίως επίπεδο είναι ζωτικής σημασίας η έναρξη της συζήτησης για τη διαγραφή του δημόσιου χρέους, για τις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα, για την ακύρωση των μνημονιακών συμβάσεων, την κατάργηση των συμφωνιών του Δουβλίνου για τη μετανάστευση κοκ

Για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι απαραίτητη, σε πνεύμα γνήσιου διεθνισμού, η διεύρυνση των συμμαχιών, εντός και εκτός Ευρωπαικού Κοινοβουλίου με το σύνολο των αριστερών κομμάτων της Ευρώπης. Ας μην ξεχνάμε ότι η GUE NGL, η ευρωομαδα της Αριστεράς, συσπειρώνει το σύνολο των αριστερών δυνάμεων που εξέλεξαν αντιπροσώπους στην Ευρωβουλή. Πλήν βέβαια μιας, αυτής του ΚΚΕ, που επέλεξε να αποχωρήσει από την ομάδα και να απομονωθεί από τους ταξικούς και πολιτικούς της συμμάχους.

Στο πλαίσιο λοιπόν της GUE NGL, η οποία αποτελεί την ίδια στιγμη το μεγαλύτερο πολιτικό εργαστήρι και πεδίο καθημερινής επαφής των αριστερων κομμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί, με τη στάση του και τις πολιτικές του πρωτοβουλίες, να εμβαθύνει τη σχέση του και με κόμματα χωρών του ευρωπαικού νότου που αφενός μπορούν να παίξουν ενεργό ρόλο για τη στήριξη της κυβέρνησης της Αριστεράς και αφετέρου, μία επιτυχία της τελευταίας, μπορεί να δημιουργήσει ελπιδοφόρες προοπτικές για τα ίδια.

Όπως για παράδειγμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας (PCP) που εκφράζει με συνέπεια και ταξική αφοσίωση τα συμφέροντα του πορτογαλικού λαού και αυξάνει συνεχώς την επιρροή του, όπως το ΑΚΕΛ που, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αποτελεί το μεγάλο ιστορικό κόμμα της Αριστεράς στην Κύπρο και που η ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα μπορεί να του δώσει νέα δυναμική. Όπως την Ενωμένη Αριστερά της Ισπανίας(IU) και το Podemos που, απο διαφορετικούς δρόμους, διεκδικούν την πολιτική αλλαγή στη χώρα τους.

Η ευρωομάδα μας πρέπει παράλληλα να αντλήσει ιδέες και προτάσεις και να ζυμωθεί με όλες τις τάσεις και τα πολιτικά ρεύματα τις αριστεράς που διαπερνούν οριζόντια τα κόμματα που συμμετέχουν στη GUE NGL. Με σεβασμό στην ιστορία του καθενός, χωρίς μικρομεγαλισμούς και διάθεση ηγεμονισμού, είναι σίγουρο πως το κόμμα μας στον αγώνα του για την ανατροπή στην Ελλάδα έχει ανάγκη την έμπρακτη αλληλεγγύη κάθε αριστερού κόμματος όπως και το κάθε αριστερό κόμμα έχει ανάγκη την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, να συνεχίσουμε με κάθε ειλικρίνια τα ανοίγματα για συνεργασία ακόμη και προς το ΚΚΕ, που κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλιου, παρά την πολεμική που εξαπέλυε, στη μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφοριών του οργάνου τήρησε κοινή στάση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλλον αυτό δεν συνέβη επειδή το ΚΚΕ στις Βρυξέλλες πέρασε στο στρατόπεδο των οπορτουνιστών..

Πηγή: iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου