9 Μαρ 2014

ΤΟ ΕΓΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΤΑΙ του Βασίλη Τσακμακά

Έχουν γίνει δεκάδες  αναλύσεις-ειδικών- για το τερατούργημα του νεοφιλελευθερισμού, έχουν γραφτεί δεκάδες  άρθρα για την  ελληνική κρίση. Εκείνο που αποφεύγεται είναι ένας ξεκάθαρος δρόμος διεξόδου. Εκείνο που δεν επιτρέπεται είναι να αναρωτηθούμε, γιατί είναι  τόσο δύσκολο να πετύχουμε έστω και μια αναιμική ανάπτυξη, μετά μάλιστα από τέτοια καταστροφή. 



  Το ΚΚΕ δηλώνει ότι σχεδόν νομοτελειακά  θα έχουμε κάποια υποτυπώδη καπιταλιστική ανάπτυξη. Κουραστήκαμε από τους γνώστες που ανακοινώνουν νομοτελειακές αλήθειες, από μελλοντικές επιτυχίες που θα γίνουν χωρίς να είναι απαραίτητες κάποιες λογικές προϋποθέσεις, από τα παπαγαλάκια  που λένε ότι δεν χρειάζονται πολιτικές ανατροπές. Και πάντα να μην μας επιτρέπουν να ζητάμε το αυτονόητο.

 Είναι κοινό μυστικό ότι μεγάλες αγορές [ όπως της Ρωσίας] μας ζητάνε συνεχώς τεράστιες ποσότητες αγροτικών προϊόντων, αρκεί να εγγυηθούμε για την ποιότητα και την διαθεσιμότητα.
 Στον πρωτογενή τομέα αγορά υπάρχει, ποιότητα παραγόμενων προϊόντων υπάρχει, τεχνογνωσία υπάρχει, μηχανολογικός εξοπλισμός υπάρχει, φτηνή εργατική δύναμη και σε υπερπροσφορά υπάρχει, επιχειρηματικό πνεύμα υπάρχει, κεφάλαια για ξεκινήσει στον τομέα αυτό το αναπτυξιακό θαύμα υπάρχουν,

 ΤΙΠΟΤΑ ΟΝΩΣ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

 Ποιος προσπαθεί να το εξηγήσει; Ελάχιστοι

 Αποσιωπάται γιατί η αιτία είναι το έγκλημα που έκανε στον ελληνικό λαό το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, γιατί πρέπει να τιμωρηθούν οι θύτες.

Τι ξεχωριστό έχει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, γιατί η Ελλάδα έγινε το πειραματόζωο, γιατί ήταν ο αδύναμος κρίκος;

  Η ιστορία αναφέρεται κυρίως σε πολιτικούς και οργανώσεις που είχαν σα στόχο είτε τη διατήρηση ενός κοινωνικού συστήματος είτε την ανατροπή του. Σπάνια κάποιος ιστορικός ασχολείται με τις ομάδες που οργανωμένα πάνε  να κατασπαταλήσουν τα κοινά ταμεία [πχ του κράτους, των δήμων, των σωματείων, των συνεταιρισμών κτλ]. Κανένας δεν έχει αναφέρει τι θα συμβεί  εάν αυτές οι ομάδες γαντζωθούν στην εξουσία για δεκαετίες και δεν έχουν σκοπό να την αφήσουν. Ίσως  γιατί το συμπέρασμα είναι οφθαλμοφανές .

 Το μεγάλο έγκλημα σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι το κλέψιμο, δεν είναι οι μίζες, δεν είναι η διάλυση του κράτους ,των δήμων, των σωματείων και των συνεταιρισμών. Είναι αυτό που γίνεται στην ψυχή και στην νοοτροπία του λαού.

 Στα χωριά οι αγρότες δουλεύουν σκληρά, χρεώνονται, αγωνίζεται μόνος του ο καθένας  να πουλήσει στην τοπική αγορά τα προϊόντα του, το μεροκάματο ελάχιστο και αμφίβολο, δουλειά ασταμάτητη, το κράτος τους καταδιώκει. Αν τους πεις να συνεργαστούν σε ομάδες παραγωγών και να υπογράψουν, μέσω του υπουργείου, συμβόλαια για να τροφοδοτούν τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού θα σε κυνηγήσουν.  Αυτό είναι το κατόρθωμα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μπορεί με τέτοια λογική και ψυχολογία να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας ; Εάν το δούμε γενικότερα,  με τέτοιο κράτος μπορεί να αναπτυχθεί η φορολογική συνείδηση που είναι απαραίτητη σε μια σύγχρονη κοινωνία; Υπάρχει λύση εάν ξεκάθαρα δεν αλλάξουμε σελίδα; Αλλάζεις σελίδα όταν χρησιμοποιείς τα φθαρμένα υλικά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ; Αλλάζεις σελίδα όταν δεν αποκαλύπτεις και δεν ζητάς να τιμωρηθούν οι θύτες; Αλλάζεις σελίδα όταν δεν έχεις ξεκάθαρη απόσταση από τις όποιες επιλογές τους;
  Κάθε υπεύθυνος  και αξιοπρεπής πολίτης καταλαβαίνει ότι με λογικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν πρόκειται να έχουμε ούτε αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη. Ας το βροντοφωνάξουμε λοιπόν σε κάθε είδους εξουσία του Κολωνακίου.

Βασίλης Τσακμακάς είναι μέλος της ΟΜ Σύριζα Επανομής-Μεσημερίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου