24 Μαρ 2014

Ένα Σαββατοκύριακο, όχι σαν όλα τ’ άλλα…

Ένα Σαββατοκύριακο, όχι σαν όλα τ’ άλλα…Αυτό το Σαββατοκύριακο σε κάποιους θα μείνει αξέχαστο. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, καθαρίστριες, εργαζόμενοι στους δήμους, σχολικοί φύλακες και γιατροί του ΕΟΠΥΥ χάνουν τη δουλειά τους με το τέχνασμα της διαθεσιμότητας
΄.


Συγκεκριμένα, εξέπνευσε το Σάββατο η οκτάμηνη περίοδος της διαθεσιμότητας, στην οποία είχαν τεθεί σχολικοί φύλακες και καθηγητές. Περίπου 200 καθηγητές που παραμένουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και 1.044 σχολικοί φύλακες απολύονται, ενώ αβέβαιο είναι το μέλλον και για ακόμη 670 «διαθέσιμους» εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έκαναν αιτήσεις και δεν περιλαμβάνονται στους πίνακες διοριστέων που εκδόθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής από το ΑΣΕΠ.

Εξάλλου, την Παρασκευή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση με την αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ διεμήνυσε στους καθηγητές πως δεν πρόκειται να προκηρύξει νέες θέσεις για τους περίπου 200 εκπαιδευτικούς.

Την ίδια ώρα, στην Ισπανία οι πολίτες ξεσηκώνονταν ενάντια στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Ραχόι. Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου θεωρούνται οι μεγαλύτερες από το 2012, καθώς δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί από διάφορα σημεία της χώρας συμμετείχαν στις «Πορείες Αξιοπρέπειας».

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό απαιτώντας από τις τράπεζες να πληρώσουν για την οικονομική κρίση και όχι η κυβέρνηση να προβαίνει σε περικοπές στον δημόσιο τομέα. «Ψωμί, δουλειές και στέγαση για όλους», «Διαφθορά και κλοπή, σήμα κατατεθέν της Ισπανίας», έγραφαν κάποια από τα πανό, ενώ καλούσαν την συντηρητική κυβέρνηση να μην αποπληρώσει το δημόσιο χρέος, αλλά να καταπολεμήσει την ανεργία, η οποία ανέρχεται στο 26%.

Η «πορεία για την αξιοπρέπεια» ήταν μια πρωτοβουλία πολιτών που διέσχιζαν εδώ και ένα μήνα τη χώρα με στόχο να φτάσουν στη Μαδρίτη για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές και να ζητήσουν «ψωμί, δουλειά, στέγη για όλους και όλες». Ορισμένες από τις ομάδες των διαδηλωτών περπάτησαν ή μετακινήθηκαν με αυτοκίνητα, καλύπτοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα, από περιοχές από την Αστούριας ως την Ανδαλουσία. Την κινητοποίηση στήριξαν κόμματα της Αριστεράς, συνδικαλιστικές οργανώσεις και πάνω από 100 οργανώσεις πολιτών.

Πριν μερικά χρόνια, οι Ισπανοί «έδωσαν το σύνθημα» για να γεμίσουν οι πλατείες σε Ισπανία και Ελλάδα. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να ξαναβγούμε μαζικά στους δρόμους!

Πηγή: brigada.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου