30 Μαρ 2014

Πρόταση δυσπιστίας κατά του Γ. Στουρνάρα από τον ΣΥΡΙΖΑ : Ζωντανή μετάδοση - συνεχής ενημέρωση

Πρόταση δυσπιστίας κατά του Γ. Στουρνάρα από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου - εκτρώματος. Για εθνικό και κοινωνικό έγκλημα έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στο ξεπούλημα της χώρας στην ντόπια και ξένη διαπλοκή





Πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα (διαβάστε ολόκληρη την πρόταση εδώ), του «κύριου εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου της ελληνικής οικονομίας», όπως τον χαρακτήρισε, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα που κατέληξε στην πρόταση δυσπιστίας.

Η Βουλή διακόπτει τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, καθώς ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης δήλωσε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει άμεσα. Η συζήτηση ξεκινά σε μισή ώρα και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τρίτης με ονομαστική ψηφοφορία.
Δείτε ζωντανά από τη Βουλή:

Νωρίτερα, την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαδικασία του κατεπείγοντος εξέφρασε, κατά την έναρξη της σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του Παναγιώτης Λαφαζάνης προειδοποιώντας ότι για την αξιωματική αντιπολίτευση αυτά που θα γίνουν στη Βουλή «δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Δεν παράγουν τίποτα, μία τρύπα στο νερό είναι. Επιφυλασσόμαστε». Ο ίδιος αλλά και ο Ευ. Τσακαλώτος («πιο μνημόνιο πεθαίνεις το πολυνομοσχέδιο!») ανέδειξαν ως εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ τις κατασροφικές συνέπειες του νέου μνημονίου, απόρροια του νεοφιλελεύθερου δογματισμού κυβέρνησης και τρόικας (περισσότερα για όλες τις τοποθετήσεις στη συνεχή ενημέρωση παρακάτω).

Εν τω μεταξύ, αντισυνταγματικότητες στο πολυνομοσχέδιο βρίσκει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής εκφράζοντας προβληματισμό για τις σκανδαλώδεις διατάξεις του νέου μνημονίου.

Κάτω από τη ζωντανή μετάδοση, η συνεχής ενημέρωση και οι κυριότερες τοποθετήσεις (διαβάστε επίσης την ενημέρωση από τις κινητοποιήσεις και το editorial του left.gr για το νέο μνημονιακό έγκλημα).

Η συνεχής ενημέρωση:

18:15 Ο Π. Καμμένος είπε ότι νόμιμα και τυπικά κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας την πρόταση μομφής και ο υπουργός Επικρατείας δέχθηκε την πρόταση άρα δεν υπάρχει θέμα επί της διαδικασίας. Απευθύνθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της Βουλής ζητώντας να εφαρμοστεί ο Κανονισμός και να ξεκινήσει η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας όπως και προβλέπουν τα καθήκοντα για το προεδρείο. Δεν πρέπει να έχουμε ακόμα ένα πραξικόπημα με προσωπική μάλιστα ευθύνη του προέδρου της Βουλής υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

18:10 Ο υπουργός Επικρατείας ακυρώσε όσα είπε προηγουμένως λέγοντας ότι απλώς δέχθηκε να γίνει αμέσως η συζήτηση μόνο αν είναι συνταγματική η πρόταση μομφής. «Δεν ήμουν σε θέση να γνωρίζω αν έχουν παρέλθει έξι μήνες από την προηγούμενη πρόταση δυσπιστίας. Αν είναι συνταγματικό το αίτημά σας, πράγμα που δε μπορεί να το κρίνει ένας υπουργός, τότε θα προχωρούσαμε αμέσως στη συζήτηση», τόνισε ο Δ. Σταμάτης.


18:09 Απάντηση του Α. Τσίπρα στον Ε. Βενιζέλο: "Μόνη αρμόδια να απορρίψει την πρόταση δυσπιστίας είναι η ολομέλεια της Βουλής. Αν αποδεχθείτε την πρόταση του κ. Βενιζέλου, η οποία έγινε δεχτή από το Προεδρείο θα πρόκειται για ένα πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που μόνο στόχο έχει την προστασία της κυβέρνησης από μια κοινοβουλευτική συντριβή την Τρίτη. Αν δεν δεχτείτε, κύριε Πρόεδρε, την τήρηση του Κανονισμού, θα καταθέσουμε πρόταση μομφής κατά του Προεδρείου με βάση το άρθρο 150 του Κανονισμού της Βουλής. Δε θα κανετε κουρέλια τον Κανονισμό και το Σύνταγμα επειδή το θέλουν οι δανειστές!".

17:56 Απάντηση του Α. Τσίπρα στον Ε. Βενιζέλο: "Πόσες φωνές έχει αυτή η κυβέρνηση. Ο κ. Βενιζέλος ως τι μίλησε πριν; Ως "έγκριτος" νομικός που έχει συμβάλλει στην παρασκευή νομοθετικών εκτρωμάτων αυτοαμνήστευσης εμπλεκομένων σε σκάνδαλα; Αλλά πριν μιλήσει ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Σταμάτης, υπουργός Επικρατείας έχει δηλώσει, εκφράζοντας τη θέση της κυβερνήσεως ότι είναι καθόλα νόμιμη η πρόταση που καταθέσατε και την αποδεχόμαστε. Και έχουμε τώρα τον κ. Βενιζέλο να εκφράζει μια εντελώς διαφορετική άποψη. Αυτή είναι η κυβέρνηση της "εθνικής ευθύνης" που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση; Το τέρας με τα δυο κεφάλια; Ποιος ακριβώς εκφράζει τον πρωθυπουργό που είναι ξανά απών; Η πολιτική ουσία είναι ότι πρόκειται για μία κυβέρνηση τρομαγμένη διότι σε τρεις ημέρες από τώρα ο υπουργός Οικονομικών δε θα τύχει της επικρότησης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Γι' αυτό ψάχνετε έωλα νομικά ερείσματα για να αλλάξει τη στάση του ο υπουργός Επικρατείας."

17:45 Στο βήμα της Βουλής ο Ε. Βενιζέλος. Δηλώνει ότι η κυβέρνηση θεωρεί απαράδεκτη την πρόταση δυσπιστίας προς τον υπουργό Οικονομικών και καλεί τον Πρόεδρο της Βουλής να την απορρίψει: "Η κυβέρνηση πολιτικά δεν φοβάται ούτε αποφεύγει τη σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αλλά είναι υποχρεωμένη να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα".

17:41 Δ. Παπαδημούλης: Aν προχωρήσουν στην εκτροπή θα μιλήσει ο ελληνικός λαός

«Χαιρετίσαμε την άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης στην πρόταση δυσπιστίας που καταθέσαμε. Η Βουλή σε εφαρμογή του Άρθρου 142, σύμφωνα με όσα είπαν οι Προεδρεύοντες Γιάννης Δραγασάκης και Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, διέκοψε προκειμένου τα κόμματα να οργανώσουν την εκπροσώπησή τους στη συζήτηση. Θεωρούμε εκτροπή, δημοκρατικά, ηθικά και κοινοβουλευτικά αδιανόητη οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδεσμευθεί από την ρητή δέσμευση που ανέλαβε με τις δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας. Αν επιβεβαιωθούν οι φήμες ότι σκέφτονται να πραγματοποιήσουν μία τέτοια εκτροπή και πολιτική κωλοτούμπα, αυτό σημαίνει φόβος απέναντι στον ελληνικό λαό για τη δημοσιότητα από την συζήτηση που θα διεξαχθεί, έλλειψη εμπιστοσύνης στα επιχειρήματά τους, έλλειψη εμπιστοσύνης ακόμη και στις κοινοβουλευτικές τους δυνάμεις. Ακόμη και το το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής στη γνωμάτευσή του (σελίδες 33 και 34) εγείρει αμφισβήτηση για την συνταγματικότητα της κατάπτυστης και σκανδαλώδους διάταξης για τις τράπεζες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με το οποία απαλλάσσονται από διερεύνηση ποινικής ευθύνης.

17:20 Την βασιμότητα της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα εξετάζει αυτή την ώρα η κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Το άρθρο 142 παρ. 6 του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών». Η κυβέρνηση εξετάζει αν η πρόταση δυσπιστίας αυτή είναι «όμοια» με εκείνη που είχε κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Νοεμβρίου 2013.

16:45 Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε στον Δ. Σταμάτη ότι η κυβέρνηση επαναφέρει, ως φάρσα, το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα για την καταβολή της δόσης και τόνισε ότι η Βουλή έχει διαδικασίες τις οποίες δεν τις επιβάλλουν οι δανειστές, η χώρα δεν έγινε (ακόμα) προτεκτοράτο.

16:40 Ο Δημ. Σταμάτης (υπουργός Επικρατείας) απάντησε ότι αποδέχονται την πρόκληση του ΣΥΡΙΖΑ και τον θεωρούν υπεύθυνο για την πιθανή καθυστέρηση της επόμενης δόσης.

16:10 Σημεία από την παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα που κατέληξε στην πρόταση δυσπιαστίας κατά του υπουργού Οικονομικών:

«Ξεπερνάει κάθε προηγούμενο αυτό που επιχειρείται σήμερα. Σαν τους κλέφτες, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προχωράτε σε ένα ακόμα έγκλημα: Επιχειρείται με το νομοσχέδιο -σκούπα που φανερώσατε στις 2 τα ξημερώματα (!) να πάρετε αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα. Επιχειρείται διπλή εκκαθάριση: Από τη μια στις τράπεζες και από την άλλη στα ασφαλιστικά ταμεία & τις εργασιακές σχέσεις. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας καλούνται από τη ΝΔ του Σαμαρά να γράψουν την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της συντηρητικής παράταξης, καθώς θα ξεπουλήσετε τη χώρα κομμάτι-κομμάτι στη ντόπια και ξένη διαπλοκή με αντάλλαγμα τη στήριξη της τρόικας στις εκλογές.

Όμως δεν τελειώνει με εσάς το μνημόνιο αλλά γίνεται καθεστώς! Γιατί φορτώνεται δεκάδες δισεκατομμύρια με την επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών. Όμως ο σχεδιασμός σας έχει κοντά ποδάρια. Τα μέτρα σας τελειώνουν οριστικά στις 25 του Μάη, όταν η εκλογική σας συντριβή θα οδηγήσει σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Αυτό που κάνετε κ. Στουρνάρα με τις τράπεζες δεν έχει προηγούμενο ποτέ και πουθενά στον κόσμο! Ξέροντας ότι αυτό που επιχειρείτε είναι έγκλημα και με την ποινική έννοια του όρου, προσπαθείτε να αμνηστεύσετε προκαταβολικά τους εμπλεκόμενους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα αφήσει τις τράπεζες στα χέρια της διαπλοκής και δηλώνουμε ότι ως κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας είμαστε αποφασισμένοι οι υπεύθυνοι για αυτό το έγκλημα να δώσουν λόγο στη δικαιοσύνη. Δε θα συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι θα φέρνετε νόμο που ζημιώνει σε τέτοιο βαθμό την ελληνική οικονομία και θα το περνάτε μέσα σε τρεις ώρες, σκουπίστε - τελειώσατε. Έχουμε υποχρέωση να μη σας επιτρέψουμε να ολοκληρώσετε το καταστροφικό σας έργο κ. Στουρνάρα. Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών και καλούμε τη Βουλή να διακόψει τη διαδικασία και να συζητηθεί η πρόταση δυσπιστίας από το Σώμα».

16:05 Ο Γ. Σταθάκης (ΣΥΡΙΖΑ) μίλησε συγκεκριμένα για τη σκανδαλώδη παραίτηση του ΤΧΣ από ορισμένα σημαντικά δικαιώματα, όπως το να υπερασπίζεται την τιμή της μετοχής την οποία αγόρασε. «Θα έπρεπε τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ να απαιτήσουμε να επιστραφούν από τους ιδιώτες μετόχους» τόνισε και συνέχισε: «Δεν μπορείτε να τα χαρίζετε μονά-ζυγά δικά σας εκφράζοντας τα στενά συμφέροντα 5 ανθρώπων που ελέγχουν τις τράπεζες».

16:00 Ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και ακολουθεί ο κατάλογος των ομιλητών. Στο βήμα ο Α. Βεσυρόπουλος (ΝΔ) και ακολουθεί ο Γ. Σταθάκης (ΣΥΡΙΖΑ). Νωρίτερα, τις θέσεις του στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλο, παρουσίασε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, παρουσία επίσης του βουλευτή Δ. Κρεμαστινού και τωνστελεχών του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαππα και Γ. Κουτρουμάνη (πηγή: Ναυτεμπορική).

15:30 Ο Θ. Παραστατίδης (Δημοκρατικοί Ανεξάρτητοι Βουλευτές) χαρακτήρισε απαράδεκτη τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μίλησε για καταστροφικές συμφωνίες με την τρόικα που στηρίζονται μόνο από τα «παπαγαλάκια» των μίντια.

15:20 Ο Θ. Παφίλης (ΚΚΕ) σχολίασε ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα είναι για το ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα τον καπιταλισμό, ένα σαπισμένο σύστημα που γυρίζει τους εργαζόμενους 50 χρόνια πίσω. Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, τα κόμματα τσακώνονται για το «μείγμα διαχείρισης» της όποιας ανάκαμψης και ανάπτυξης. Αναφέρθηκε με ειρωνεία στον Ευ. Τσακαλώτο: «Θα αποκαλέσετε την επόμενη κρίση φούσκα ή τσιχλόφουσκα του χρηματιστηρίου;» αναρωτήθηκε τηρώντας ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

15:05 Ο Ν. Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ), αμφισβήτησε το success story και κατηγόρησε την κυβέρνηση για νεοφιλελεύθερες εμμονές με στόχο τη δημιουργία κοινωνίας καταναλωτών και όχι πολιτών.


14:50 Για κήρυγμα νεοφιλελευθερισμού από την πλευρά του Μ. Βορίδη έκανε λόγο ο Ν. Μαριάς (ΑΝΕΛ) που εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του κόμματός του στις ρυθμίσεις του «νέου μνημονίου» που σφραγίζει τη δημιουργία «κοινωνικού νεκροταφείου» στην Ελλάδα.

14:25 Ο Ευ. Τσακαλώτος απάντησε στις προκλήσεις Βορίδη λεγόντας ότι «δεσμεύεται να μην ξαναμιλήσει για το κολέγιο» του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουκουλόπουλος.


14:15 Η κυβέρνηση τελεί εν αναμονή της απάντησης των Βρυξελλών στο χθεσινό ελληνικό αίτημα για αλλαγή της συμφωνηθείσας ρύθμισης για το γάλα και υιοθέτηση της συμφωνίας της περασμένης Τετάρτης μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη (πηγή: Ναυτεμπορική).


14:10 Ειρωνείες εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Μ. Βορίδη. Προσωπικοί χαρακτηρισμοί εναντίον του Π. Λαφαζάνη από τον Μ. Βορίδη που έδωσε βάρος στο κοινωνικό μέρισμα που «μοιράζει» η κυβέρνηση. Επέρριψε, ως συνήθως, τις ευθύνες για την καταστροφή στην ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς (!) και μίλησε για σωτηρία της χώρας και σταθεροποίηση της οικονομίας. «Κρατιστές» και «μαυρογυαλούροι του ΣΥΡΙΖΑ», ήταν μερικοί από τους χαρακτηρισμούς του Μ. Βορίδη για την αξιωματική αντιπολίτευση.

13:55 Πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά να ψηφίζεται νομοσχέδιο 800 σελίδων σε λίγες ώρες είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Έχετε επιβάλει μια ιδιότυπης μορφής δικτατορία στην Ελλάδα φέροντας ένα πολυνομοσχέδιο που αντιπροσωπεύει το τρίτο μνημόνιο, χωρίς μάλιστα να προλάβουν να το διαβάσουν οι βουλευτές» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκε εκτενώς στις ρυθμίσεις του «πολυνομοσχεδίου - εκτρώματος» και ιδιαίτερα στη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, την ουσιαστική κατάργηση των τριετιών, την επέκταση της υπενοικίασης εργαζομένων και την εξυπηρέτηση μεγάλων εργολαβικών συμφερόντων που θα απασχολούν νοικιαζόμενους εργαζόμενους στα μεγάλα έργα όπως οι αυτοκινητόδρομοι. Μετατρέπετε τους επαγγελματίες σε υπαλλήλους των μεγάλων εταιρειών πρόσθεσε ο Π. Λαφαζάνης αναλύοντας τις εξοντωτικές επιπτώσεις της «απελευθέρωσης» των επαγγελματικών κλάδων όπως των φαρμακοποιών, των αρτοποιών, των περιπτερούχωνκαι άλλων. Έχετε σηκώσει τα χέρια ψηλά στις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες σημείωσε ενώ όσον αφορά τις τράπεζες μίλησε για σκάνδαλο ποινικών διαστάσεων. «Δώσατε δανεικά 39 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τώρα, αντί να διασφαλίσετε τα λεφτά του δημοσίου, τα χαρίζετε σε ιδιωτικά συμφέροντα καθώς το ΤΧΣ διαθέτει τις μετοχές κάτω από την τιμή κτήσης. «Δεν αναγνωρίζουμε το νομοσχέδιο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», κατέληξε ο Π. Λαφαζάνης.

13:35 Παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα που υπεραμύνθηκε των καταστροφικών ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου κάνοντας λόγο για «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές».

13:25 Παρέμβαση Στουρνάρα ο οποίος κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις. Ακολούθησε η ομιλία του Π. Μουτσινά από τους Δημοκρατικούς Ανεξάρτητους Βουλευτές: «Δίνετε ελεημοσύνη στους φτωχούς που δημιούργησαν οι μνημονιακές πολιτικές».

12:45 Ακολούθησαν κατά σειρά οι εισηγητές των Αν. Ελλήνων (Ρ. Μακρή), Χρυσής Αυγής, ΔΗΜΑΡ (Α. Ξηροτύρη), και ΚΚΕ (Ν. Καραθανασόπουλος). Θα καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο - σκούπα που «απαξιώνει πλήρως την κοινοβουλευτική διαδικασία» η ΔΗΜΑΡ.

12:05 Στο βήμα ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, σε πλήρη υπεράσπιση των μνημονιακών πολιτικών.

11:55 Ο Ευ. τσακαλώτος σχολίασε ότι το πολυνομοσχέδιο είναι «πιο μνημόνιο πεθαίνεις!» καθώς όχι μόνο δε μας βγάζει από τα μνημόνια αλλά οδηγεί σε πλήρη διάλυση την κοινωνία και την οικονομία συνεχίζοντας την εσωτερική υποτίμηση που μετατρέπει την Ελλάδα σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Προλεταριοποιεί τα μεσαία στρώματα και εξυπηρετεί μεγάλα συμφέροντα ισοπεδώνοντας την αγορά εργασίας επισήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας τις νεοφιλελεύθερες εμμονές του Κ. Χατζηδάκη που βλέπει τα αγαθά όπως το φάρμακο και το βιβλίο ως προϊόντα. Αναφορικά με τις τράπεζες ο Ευ. Τσακαλώτος είπε ότι με το πολυνομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα να ξαναγίνουν ιδιωτικές με τη μικρότερη δυνατή τιμή και ενώ ο ελληνικός λαός έδωσε τόσα λεφτά για τη διάσωση των τραπεζιτών. Παρέθεσε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το τραπεζικό σύστημα και τόνισε ότι ανάπτυξη χωρίς αναπτυξιακά εργαλεία δε γίνεται. «Το πρόβλημα της ρευστότητας θα λυθεί όταν λύσουμε το πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης» επισήμανε χαρακτηρίζοντας δραστηριότητα κοιής ωφέλειας το τραπεζικό σύστημα για το οποίο πρέπει να έχει λόγο η κοινωνία. «Οι πολίτες έχουν να διαλέξουν μεταξύ μιας κυβέρνησης που οραματίζεται μια κοινωνία φτηνής εργασίας χωρίς δικαιώματα και της Αριστεράς που θέλει να ξαναχτίσει την κοινωνία χωρίς αυταρχισμό και κυριαρχία των αγορών. Ο ίδιος ο κόσμος της εργασίας θα είναι το υποκείμενο της χειραφέτησης» κατέληξε ο Ευ. Τσακαλώτος.

11:50 Πολυνομοσχέδιο: Γενική και αφηρημένη η διάταξη για το μέρισμα, λέει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής

11:40 Στο βήμα ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλος, αναφέρεται στην «ευθύνη απέναντι στη χώρα».

11:30 Για διαδικασίες που αρμόζουν σε δικτατορικά καθεστώτα έκανε λόγο ο Π. Λαφαζάνης τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει τις αντισυνταγματικές διαδικασίες που ευτελίζουν το κοινοβούλιο. Ζήτησε να δοθεί περισσότερος χρόνος ώστε να τοποθετηθούν περισσότεροι βουλευτές για το πολυνομοσχέδιο - σκούπα. Αντίστοιχες ενστάσεις για την απαράδεκτη διαδικασία του κατεπείγοντος εξέφρασαν ο Ν. Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες) και ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) καταγγέλλοντας την απαξίωση του κοινονοβουλίου από την κυβέρνηση.

Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου