26 Μαρ 2014

«ΑΔΕΙΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ» Η ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΓΣΣΕ)


...ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΜΙΣΘΟΥ


Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έχει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες, γιατί διά νόμου έχει μετατρέψει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε «άδειο πουκάμισο». Συγκεκριμένα, έχει απαγορεύσει να αποτελεί αντικείμενό της ο καθορισμός του κατώτατου μισθού, τον οποίο η προηγούμενη μνημονιακή κυβέρνηση Παπαδήμου-Σαμαρά-Βενιζέλου είχε κατεδαφίσει μειώνοντάς τον με απόφασή της κατά 22%, και ειδικά στους νέους κατά 32%. Επιπλέον, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου διά νόμου έχει δώσει την αρμοδιότητα στον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας αυτός ο ίδιος να αποφασίζει τον κατώτερο μισθό από 1-1-2017, ώστε να τον φτάσει σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις σε επίπεδα Βουλγαρίας και Ρουμανίας.


 Βαρύτατες ευθύνες έχει επίσης η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ),που με τη συμβιβαστική τακτική της δεν αντιμετώπισε με τις αναγκαίες κινηματικές και πολιτικές πρακτικές τη σφαγιαστική μείωση του κατώτερου μισθού και του επιδόματος ανεργίας με την πράξη υπουργικού συμβουλίου με αριθμό 6/28-2-2012 ούτε την απαγόρευση διά νόμου στην ίδια να διαπραγματεύεται και να συμφωνεί με τις εργοδοτικές οργανώσεις το ύψους του κατώτερου μισθού.

Όσον αφορά τώρα το ίδιο το περιεχόμενο της υπογραφείσας σήμερα Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (διατήρηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, τριετιών και θεσμικών όρων προηγούμενων ΕΓΣΣΕ κλπ), η αξία τους είναι σχετική με την έννοια ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις μας έχουν συνηθίσει να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους αυτές τις συμφωνίες και να τις καταργούν δια νόμων ή ακόμα συνηθέστερα με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ή ακόμα χειρότερα με Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου.

 Ήδη στο ερχόμενο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο θα προταθεί το άνοιγμα του παραθύρου για την οριστική κατάργηση των τριετιών, ανεξάρτητα του τι αναφέρει για αυτές η σημερινή υπογραφείσα ΕΓΣΣΕ.

Οι προϋποθέσεις για την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ μηνιαία, για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του εργατικού δικαίου, που οι μνημονιακές κυβερνήσεις μαζί με την τρόικα και τον ΣΕΒ μετέτρεψαν σε εργοδοτικό δίκαιο, είναι δύο:

Η συντριπτική ήττα των συμβιβασμένων ηγεσιών (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) της ΓΣΕΕ και άλλων μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων και η ενίσχυση των αγωνιστικών δυνάμεων του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να εργαστούν για την ανασυγκρότησή του σε ταξική ριζοσπαστική κατεύθυνση και την ουσιαστική συμβολή του στην ανάπτυξη παλλαϊκού κινήματος ανατροπής.

Ο λαός με τους αγώνες και την ψήφο του μπορεί να ανατρέψει την κυβέρνηση και να διώξει την τρόικα και τα μνημόνιά τους ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για τη συγκρότηση κυβέρνησης των δυνάμεων της Αριστεράς.

Πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου