16 Ιουν 2013

Σεναρια περί αλλαγής του εκλογικού συστήματος στις δημοτικές εκλογές



Του Ηλια Μπιτσανη

 Νέα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού συστήματος στις δημοτικές εκλογές έσκασαν μύτη το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού που εξελίσσεται ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους




 Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ο μεν υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης απέφυγε να πάρει θέση στο συνέδριο των δημάρχων, ο δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος μεσοβδόμαδα από τον Πειραιά διαμήνυσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στον προβλεπόμενο χρόνο και με το ίδιο εκλογικό σύστημα. Το πολιτικό παιχνίδι είναι εμφανές, οι εταίροι δείχνουν να διαφωνούν αλλά μέχρι τέλους έχουμε δρόμο. Πίσω από το "αθώο" του πράγματος βρίσκεται η επιδίωξη για κοινή κάθοδο των κυβερνητικών στις δημοτικές εκλογές και πολλά θα εξαρτηθούν από το "παζάρι" για τις θέσεις.
Μια πολύ γρήγορη ματιά όμως στις λεπτομέρειες που διέρρευσαν, απομυθοποιεί τη θεωρία της "ανεξαρτησίας" με την οποία προικίζει το εκλογικό σύστημα την αυτοδιοίκηση. Ουσιαστικά πρόκειται για μια απόπειρα καθιέρωσης πλειοψηφικού συστήματος, συνδυασμοί κατεβαίνουν και ανεξάρτητοι… δεν υπάρχουν. Το πλειοψηφικό υποκρύπτεται στον αριθμό των σταυρών που δεν αποσαφηνίζεται ως μέρος του παιχνιδιού. Οι συνδυασμοί κατεβαίνουν γιατί ο κάθε σύμβουλος οφείλει να γνωστοποιήσει με… ποιο δήμαρχο είναι. Και οι ανεξάρτητοι για να κατέβουν θα πρέπει να δηλώνουν με ποιον υποψήφιο δήμαρχο θα συνεργαστούν. Μάλλον δεν χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις για να γίνει αντιληπτό ότι το εκλογικό σύστημα αυτό όχι μόνον δεν αποδεσμεύει δυνάμεις της κοινωνίας για να συμμετέχουν ενεργά στην εκλογική διαδικασία, αλλά αντιθέτως υποχρεώνει σε δημόσια "δήλωση" τους πάντες με τρόπο που αγγίζει το όριο του προσβλητικού.
Η απάντηση στις αιτιάσεις ότι μπορεί να γίνει γενικευμένο μπάχαλο, έρχεται μέσα από μια βαθιά αντιδημοκρατική ρύθμιση την οποία αποκαλύπτουν οι διαρροές. Ο δήμαρχος θα αποκτήσει εξουσίες… αυτοκράτορα για να κυβερνηθεί ο δήμος σε περίπτωση που συμβεί καμία στραβή και βγουν ανεπιθύμητες πλειοψηφίες. Πρακτικά το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποκτήσει ρόλο "γλάστρας", θεσμικά πλέον και όχι μέσω της αποδοχής της αρχής "πετάει ο γάιδαρος" σε κάθε επιλογή του δημάρχου.
Το παιχνίδι εξελίσσεται πλέον ενδιαφέρον και εξαιρετικά επικίνδυνο για το θεσμό της αυτοδιοίκησης.


Ηλίας Μπιτσάνης





 

Πηγη: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου