29 Μαρ 2013

ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ



Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ*

  Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος. Έξι περιπτώσεις κρατών-μελών της ευρωζώνης τα οποία είτε φλέρταραν με την έξοδο από την ΟΝΕ είτε απειλήθηκαν με αυτή.
Έξι περιπτώσεις κρατών, τα οποία εισήλθαν ή ετοιμάζονται να εισέλθουν σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, περιορισμού της εθνικής τους ανεξαρτησίας και «διεθνοποίησης» του εθνικού τους πλούτου.

 


 Έξι περιπτώσεις κρατών, οι αστικές τάξεις των οποίων δε δίστασαν να αποδεχτούν μετά από περισσότερη ή λιγότερη διαπραγμάτευση συμφωνίες οι οποίες από τη μία θίγουν μέρος των ιδιαίτερων συμφερόντων τους και από την άλλη υποβαθμίζουν το ρόλο τους και τη δυναμική τους στα πλαίσια της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής αλυσίδας.

 Και στις έξι αυτές περιπτώσεις με μεγαλύτερη ή μικρότερη ένταση ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε εθνικού καπιταλιστικού σχηματισμού αποδείχτηκε ότι το δίπολο ευρώ ή χάος είναι υπαρκτό στο σκέλος που αφορά τα συμφέροντα του κεφαλαίου, εξ’ ου και στις έξι αυτές περιπτώσεις κρατών, οι αστικές τους τάξεις, παρά τις όποιες αμφιταλαντεύσεις (μικρότερες ή μεγαλύτερες), επέλεξαν τελικά την πάση θυσία πρόσδεση στο τροϊκανό άρμα που μεταφράζεται σε πάση θυσία παραμονή στη ζώνη του ευρώ.

 Αντικρίζοντας τα πράγματα από τη σκοπιά της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας και στις έξι αυτές χώρες έχουμε παροξυσμό της ανεργίας, έκρηξη της φτώχειας, πολλαπλασιασμό των αστέγων, όξυνση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, προλεταριοποίηση των μικρομεσαίων στρωμάτων.

 Παρά τις πολύμορφες και δυναμικές κινητοποιήσεις του λαϊκού παράγοντα και στις έξι αυτές χώρες, η αμφισβήτηση και η άρνηση των θυσιών-μέτρων λιτότητας είχε ως κοινό αποτέλεσμα ένα τεράστιο «μηδέν εις το πηλίκο», δεδομένου ότι οι τροϊκανές πολιτικές εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται και στις έξι είτε με μνημόνιο είτε χωρίς.
Στις πέντε από αυτές τις έξι χώρες, δεδομένου ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι πολύ πρόσφατη, η αποδοχή μετά από επιβολή ή συνδιαμόρφωση της ακολουθούμενης πολιτικής πυροδότησε για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα ένα σπιράλ βύθισης στο χάος της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της ανέχειας.

 Η αύξηση των αυτοκτονιών στο σύνολο των έξι αυτών χωρών, η έκρηξη των συσσιτίων στις πρωτεύουσες και τις μεγαλουπόλεις των έξι αυτών κρατών, οι θάνατοι από το κρύο ή από τις ριψοκίνδυνες πλην φθηνές μεθόδους θέρμανσης στην Ελλάδα, η επικείμενη μη καταβολή μισθών και συντάξεων στην Κύπρο όπως και οι εικόνες από τα σούπερ μάρκετ της Λευκωσίας, της Πάφου και άλλων κυπριακών πόλεων είναι όλες σκηνές που λαμβάνουν χώρα εντός της ζώνης του ευρώ.
Είναι σκηνές οι οποίες σηματοδοτούν το χάος που καταδικάζονται να βιώσουν για χάρη του ευρώ οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα και η νεολαία των έξι αυτών κρατών.

 Σε μία ευρωζώνη γνήσιο τέκνο της δημοκρατίας των αγορών, σε μια διαδικασία ολοκλήρωσης που κυριαρχεί η λειτουργία των υπερεθνικών / διακυβερνητικών οργάνων προκειμένου να φιλτραριστεί και να συρρικνωθεί η επιρροή της ταξικής πάλης (η οποία αναπτύσσεται άνισα ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που κυριαρχούν σε κάθε εθνικό κοινωνικό σχηματισμό) στο τελικό αποτέλεσμα, οι δοσμένοι συσχετισμοί δύναμης σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική της Ένωσης δεν επιτρέπουν καμία αυταπάτη για τη ζώνη του ευρώ.

 Η ίδια η ιστορία της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας αποδεικνύουν ότι η άρνηση των θυσιών, ήτοι των συγκεκριμένων μέτρων που κάθε φορά λαμβάνονται, είναι αναποτελεσματική στο βαθμό που δεν αμφισβητούνται όλες οι πτυχές του αστικού σχεδίου, το οποίο σαφώς και συμπεριλαμβάνει την αναγωγή της ευρωζώνης σε μοχλό πειθάρχησης των λαϊκών στρωμάτων.

 Υπ’ αυτήν την έννοια η συνολική ρήξη με το συνολικό σχέδιο της αστικής τάξης και όλες τις επιμέρους του πλευρές, συνιστά μονόδρομο για την Αριστερά και αναγκαία προϋπόθεση για την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης και το άνοιγμα ελπιδοφόρων δρόμων σε προοδευτική και σοσιαλιστική κατεύθυνση.

* Ο Παναγιώτης Αθανασιάδης είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μέλος του Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΝ.

Πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου