22 Ιαν 2013

Ετος αιθαλομίχλης το 2013: Να αποσυρθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο Πετρέλαιο

Η δημοκρατία των αναθυμιάσεων

«Αναγνωριστική» ήταν η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Περιβάλλοντος με θέμα την αιθαλομίχλη που προκαλεί ασφυξία όχι μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλες τις ελληνικές πόλεις. Καμία δέσμευση, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν ανακοινώθηκε παρά μόνο υποσχέσεις για μελλοντική επιδότηση για μετατραπή των τζακιών σε ενεργειακά, εντατικοποίηση των ελέγχων στα καύσιμα κλπ.

Εδώ και δύο μήνες ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και η κυβέρνηση κρυφό καμάρι. Όταν έχει άπνοια, οι πόλεις πνίγονται, τα μάτια τσούζουν και όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να προμηθευτούν αντιασφυξιογόνο μάσκα.

Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης είχε δύο πολύ αρνητικές επιπτώσεις, πέρα από το ξεπάγιασμα ή τον οικονομικό στραγγαλισμό των νοικοκυριών που ακόμα αγοράζουν λίγο πετρέλαιο με χίλιες-δυο στερήσεις: το όργιο της παράνομης υλοτομίας, αλλά και τη βαριά ρύπανση που προκαλείται από την καύση ξύλων (κατάλληλων και ακατάλληλων) και πέλετ με ύποπτες προσμίξεις. Σε πολλές περιπτώσεις το νέο νέφος είναι πηχτό και ορατό, κόβεται με το μαχαίρι. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στο Μαρούσι και το Κορωπί παρατηρήθηκε αυξήση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων 18 φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο! Οι αρμόδιοι φορείς στη σχετική σύσκεψη συμφώνησαν ότι οι επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να είναι μακροπρόθεσμες, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το αναπνευστικό, το κυκλοφορικό αλλά και οφθαλμολογικά προβλήματα.

Σωστά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλαν αυτή την εβδομάδα σχετική ερώτηση στη Βουλή ζητώντας την ανάκληση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο και χαρακτηρίζοντας παραμύθι την κυβερνητική δικαιολογία ότι έτσι θα καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων. Το ίδιο αίτημα διατύπωσε και η Αλέκα Παπαρήγα.

Η ίδια η υφυπουργός υγείας Φωτεινή Σκοπούλη παραδέχτηκε ότι το θέμα της δημόσιας υγείας είναι σημαντικότερο από  το  “λαθρεμπορίου καυσίμων” και τέθηκε  το ενδεχόμενο της πρότασης προς το υπουργείο Οικονομικών για άμεση μείωση του ειδικού τέλους κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο. Αμέσως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε σε “άδειασμα” της Φ. Σκοπούλη με διαρροή προς όλα τα ΜΜΕ ότι «οι απόψεις της υφυπουργού δεν ταυτίζονται με τις απόψεις του υπουργείου»! Με άλλα λόγια στην πράξη οι βλάβες στην υγεία των Ελλήνων αποδεικνύονται ασήμαντες μπροστά στην είσπραξη των υπέρογκων φόρων. Η δημόσια υγεία δεν κινδυνεύει μόνο από την κακή διατροφή και την ασιτία, το ξεχαρβάλωμα του ΕΣΥ, την ανασφάλιστη μαύρη εργασία και άλλα δεινά, αλλά και από το χειμερινό νέφος. Ο καπιταλισμός της εποχής μας δεν είναι μόνο «αχαλίνωτος» και «ολοκληρωτικός», αλλά και αποπνιχτικός στην κυριολεξία.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το Πριν, όταν ακόμα είχε τη μορφή περιοδικού, προειδοποιούσε για τον «νεοσυντηρητικό χειμώνα». Σήμερα, 20 χρόνια μετά ζούμε τον μνημονιακό χειμώνα που είναι πολύ πιο τοξικός και θανατηφόρος από ό,τι έχει προηγηθεί! Η τρικομματική κυβέρνηση γίνεται ένας κατά συρροήν δολοφόνος, παρ’ όλο που δεν έχει ακόμα πει «φέρτε μου έναν νεκρό από το νέφος»…

πηγή: ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου