9 Ιουν 2014

Πορεία διαμαρτυρίας στις Σκουριές- Τεράστια η καταστροφή του βουνού (Φωτογραφίες και βίντεο)


"Γροθιά στο στομάχι" ήταν η εικόνα που αντίκρυσαν σήμερα  εκατοντάδες κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής αλλά και αλληλέγγυοι απ`όλη την Βόρειο Ελλάδα που ανέβηκαν  για ακόμη μία φορά στο βουνό Κάκαβος για να διαμαρτυρηθούν για την συνεχιζόμενη καταστροφή του τόπου τους από τις εργασίες της Ελληνικός Χρυσός.


Το τοπίο στο βουνό και ειδικότερα η περιοχή στις Σκουριές όπου η εταιρεία επιχειρεί να θεμελίωσει ένα τεραστίων διαστάσεων εργοστάσιο εμπλουτισμού δεν θυμίζει σε τίποτα  το πανέμορφο δάσος που βρισκόταν στην θέση της τωρινής αποψιλωμένης έκτασης 25.000 τμ2.Σιδεριές, γερανοί, προκάτ κατασκευές και θεμέλια που φτάνουν τα 17 μέτρα ύψους έχουν ήδη τοποθετηθεί από την εταιρεία με τις εργασίες το προηγούμενο διάστημα να συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Να σημειωθεί ότι η Ελληνικός Χρυσός  πραγματοποιούσε τις εργασίες αυτές χωρίς να διαθέτει άδεια δόμησης με τις αρμόδιες υπηρεσίες να εθελοτυφλούν απέναντι στις καταγγελίες των κατοίκων δηλώνοντας τις περισσότερες φορές αναρμόδιες. Η επιτάχυνση των εργασιών είναι προφανές ότι έχει ως στόχο να φέρει προ τετελεσμένων τους κατοίκους τόσο ενόψει της αλλαγής της δημοτικής αρχής όσο και του ενδεχομένου αλλαγής της κυβέρνησης. Άμεση επιδιώξη της εταιρείας είναι να δημιουργήσει de facto καταστάσεις που θα θεωρηθούν μη αναστρέψιμες.


Η διαπίστωση αυτή ήταν  που οδήγησε την Παρασκευή τους κατοίκους να ανέβουν στο βουνό και μετά από συνεχείς καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες να πετύχουν μια μικρή νίκη. Να υπενθυμίσουμε ότι την Παρασκευή μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Π. Γιαννάκης έδωσε εντολή αναστολής των εργασιών μέχρι την ημέρα που η Επιθέωρηση Μεταλλείων θα κάνει αυτοψία στο σημείο για να διαπιστώσει αν οι εργασίες είναι νόμιμες ή παράνομες.


Σήμερα οι διαδηλωτές ξεκίνησαν με αυτοκινητοπομπή από την τοποθεσία Χονδρό Δένδρο και ύστερα με πορεία υπο βροχή έφτασαν στο περιφραγμένο από κιγκλιδώματα εργοτάξιο το οποίο φρουρούνταν  από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.  «Ανάπτυξη σημαίνει ο μπάτσος στη βροχή, τα δέντρα πεθαμένα κ οι εργάτες μες τη γη» φώναζαν ειρωνικά οι διαδηλωτές στις αστυνομικές δυνάμεις που περιφρουρούν τον χώρο ενώ το σύνθημα «Εξόρυξη δεν γίνεται μην τρέφετε ελπίδες αν θέλετε χρυσό ανοίξτε τις θυρίδες» εξέφραζε κάθε φορά που ακουγόταν την βεβαιότητα ότι ο αγώνας αυτός δεν θα σταματήσει αν δεν σταματήσει η καταστροφή του τόπου τους.


Σταυρούλα Πουλημένη

Πηγή: alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου