9 Ιουν 2014

Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΩΝΥΜΗ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

altΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ «ΑΥΓΗ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΣΙΜΟ

Ερ. Πώς αποτιμάτε το αποτέλεσμα της τριπλής εκλογικής αναμέτρησης; Ποια είναι τα νέα καθήκοντα του ΣΥΡΙΖΑ;

Το αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και στις τρεις κάλπες και ιδιαίτερα των ευρωεκλογών, είναι πολύ θετικό, έχει ιστορικές διαστάσεις για την Αριστερά στη χώρα μας και διαμορφώνει αφετηρίες, δυνατότητες και ευκαιρίες, που, αν τις αξιοποιήσουμε, μπορούν να φέρουν πολύ γρήγορα την τελική νίκη και την προοδευτική ανατροπή.



Ερ. Ποιες είναι τώρα οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ;

Κύκλοι στο χώρο του κατεστημένου λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπιασε ταβάνι και ότι για να διευρύνει την εκλογική επιρροή του δεν έχει άλλη επιλογή από το άνοιγμα προς το λεγόμενο «Κέντρο». Θεωρώ βαθύτατα λαθεμένη και παγιδευτική αυτήν την άποψη. Το λεγόμενο «Κέντρο» και τα παράγωγά του, όπως η Κεντροαριστερά, έχει καταστεί συνώνυμο του νεοφιλελευθερισμού, της μεταλλαγμένης σοσιαλδημοκρατίας και των μνημονιακών πολιτικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, έχει όλες τις δυνατότητες να πραγματοποιήσει γρήγορα ένα νέο μεγάλο άλμα στην επιρροή του, δίνοντας, μεταξύ άλλων, έμφαση στα ενωτικά ριζοσπαστικά αριστερά χαρακτηριστικά του, καθιστώντας ακόμα πιο πλήρες, ακόμα πιο συνεκτικό και πολύ πιο εύληπτο το ριζοσπαστικό πρόγραμμά του, επιχειρώντας μια βαθύτερη στροφή στα λαϊκά προβλήματα, στα κινήματα και τους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα δίνοντας κεντρικό βάρος στη νεολαία, στην αναζωογόνηση του κινήματός της και την ανασυγκρότηση της οργάνωσης νεολαίας.



Η Αριστερά με μια πλατιά, λαϊκή, ριζοσπαστική πολιτική, μπορεί να αποκτήσει άμεσα νέα δυναμική, να κερδίσει την ηγεμονία και να ενώσει σήμερα το λαό σε μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία προοδευτικής διεξόδου, σε αντίθεση με όλα τα χρεωκοπημένα ρεύματα του κατεστημένου, σε όποιες παραλλαγές τους.

Ερ. Το κυβερνητικό μπλοκ επιχειρεί να βρει "προθύμους" προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία. Πώς πρέπει να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Το κυβερνητικό μπλοκ, προκειμένου να συγκεντρώσει το «μαγικό» αριθμό των 180 για την εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή, έχει ξεκινήσει μια βρώμικη επιχείρηση που μπορεί να κάνει σε λίγο τις μεθόδους της «αποστασίας» του ’65 να ωχριούν.

Το κυριότερο εργαλείο του ΣΥΡΙΖΑ για να ματαιώσει τα βρώμικα κυβερνητικά σχέδια της σύγχρονης πολιτικής «εξαγοράς» και «μεταγραφής», είναι μια όσο το δυνατόν πιο μεγάλη, πιο ουσιαστική, πιο λαϊκή και πιο ριζοσπαστική αριστερή αντεπίθεση με όρους κοινωνίας και πολιτικών πρωτοβουλιών, που θα προσδώσουν μια νέα δυναμική στην υπόθεση της προοδευτικής ανατροπής.

Η υπόθεση της ματαίωσης των «180» δεν θα κριθεί κυρίως με ζυμώσεις μέσα στους τοίχους της Βουλής αλλά πρώτα απ’ όλα στο λαό και τις κοινωνικές διεργασίας.

Ερ. Ποια είναι η άποψη σας, ως βουλευτής Πειραιά, για την ανάληψη της δημαρχίας από τον Γ. Μώραλή;

Τη δημαρχία του Πειραιά δεν την ανέλαβε ο κ. Γ. Μώραλης αλλά ο κ. Μαρινάκης και δευτερευόντως ο κ. Κόκκαλης. Για πρώτη φορά ισχυρότατα επιχειρηματικά συμφέροντα που διαπλέκονται με μια μεγάλη ΠΑΕ, εισβάλλουν απευθείας στην πολιτική. Πρόκειται για άκρως επικίνδυνη εξέλιξη.

Ερ. Πώς κρίνετε την στάση του ΚΚΕ στον 2ο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών;

Η στάση του ΚΚΕ στο β’ γύρο, με την οποία ζητούσε την εξίσου αποδοκιμασία των υποψηφίων στους Δήμους και τις Περιφέρειες που στήριζε το κυβερνητικό μπλοκ με αυτούς που στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε βαθύτατα λαθεμένη. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ στη μεγάλη πλειοψηφία τους, μάλλον, δεν την ακολούθησαν και τήρησαν στη δεύτερη Κυριακή μια στάση αριστερής αλληλεγγύης, την οποία ανοιχτά υπέδειξε και εφάρμοσε πλήρως από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου ήταν στο β’ γύρο υποψήφιοι στηριζόμενοι από το ΚΚΕ.

Δεν θα κουράζομαι ποτέ να λέω, όσες μεγάλες και αν είναι οι δυσκολίες και οι αντιστάσεις, ακόμα και αν αυτές πολλαπλασιάζονται ανιστόρητα από κάποιες ηγεσίες της Αριστεράς, ότι σήμερα όσο ποτέ η εργατική τάξη της χώρας μας, ο λαός μας και ο τόπος μας έχουν ανάγκη από την κοινή δράση, τη συμπόρευση και τη συμπαράταξη, παρά τις διαφορές, όλων των αριστερών δυνάμεων πάνω σε ένα μεταβατικό προοδευτικό πρόγραμμα διεξόδου και σοσιαλιστικής προοπτικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των κρίσιμων περιστάσεων, πρέπει να εξετάσει μια νέα ουσιαστική πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση, δείχνοντας ο ίδιος ετοιμότητα, να δείξει τη μέγιστη δυνατή θέληση, προκειμένου να βρεθεί κοινός πολιτικός και προγραμματικός τόπος ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς.

Ο κόσμος της Αριστεράς, πέρα από εντάξεις και διαφορές, περιμένει με αγωνία μια τέτοια ενωτική πρωτοβουλία, όταν η υπόθεση της προοδευτικής ανατροπής έχει καταστεί, σχεδόν, υπόθεση επιβίωσης της χώρας και του λαού.

Ερ. Στο ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει σημαντική ενίσχυση ευρωσκεπτικιστικών και συντηρητικών δυνάμεων σε κομβικές χώρες της ΕΕ όπως η Γαλλία και η Αγγλία. Πού οφείλεται αυτό;

Οι λαϊκίστικες και ακροδεξιές δυνάμεις στη Γαλλία και τη Βρεττανία φαίνεται ότι ενισχύθηκαν σημαντικά εξαιτίας της ξενοφοβικής δημαγωγίας τους για τα αίτια της κρίσης και εξαιτίας της «εκμετάλλευσης» που άσκησαν στα αδιέξοδα της ευρωζώνης και της ΕΕ και τη Γερμανική ηγεμονία στις γραμμές τους.

Ένας από τους πολλούς λόγους που η δυσαρέσκεια και η αντίδραση σε αυτές τις χώρες απέναντι στην ευρωζώνη και την ΕΕ διοχετεύεται σχεδόν αποκλειστικά στην επικίνδυνη κοίτη της ακροδεξιάς πρέπει να αναζητηθεί, μάλλον, και στην αδυναμία της Αριστεράς να αμφισβητήσει σε βάθος και σε μια γραμμή προοδευτικής ανατροπής τις νεοφιλελεύθερες αυταρχικές και ηγεμονικές δομές της ευρωζώνης και της ΕΕ.

Πάντως με τις ευρωεκλογές δεν αναδείχθηκε μόνο το «μαύρο» στην ΕΕ αλλά και το «κόκκινο», ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και κυρίως η Ελλάδα, όπου οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς σημείωσαν εξαιρετικές και πολύ ελπιδοφόρες επιδόσεις.

Για την Αριστερά στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλο έδαφος ανάκαμψης και νικηφόρας αντεπίθεσης, αλλά αυτό απαιτεί την ανάληψη της πολιτικής πρωτοβουλίας με μια σύγχρονη, βαθύτατα ταξική κι ριζοσπαστική στρατηγική και ένα ανατρεπτικό μεταβατικό προοδευτικό πρόγραμμα σοσιαλιστικού ορίζοντα.

Ερ. Η Χρυσή Αυγή εμφάνισε αύξηση της δυναμικής της στην περιφέρεια της Β' Πειραιά. Πού οφείλεται και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό;

Η «Χρυσή Αυγή» κέρδισε, δυστυχώς, έδαφος στις λαϊκές συνοικίες και ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Η αντιμετώπιση της «Χρυσής Αυγής» δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με την όσο το δυνατόν πιο πλατιά και ριζοσπαστική αντεπίθεση της Αριστεράς, η οποία θα έχει επίκεντρο τη νεολαία, ιδιαίτερα τα πιο φτωχά και άνεργα τμήματά της, και στόχο να ξαναστήσει όρθιο και να γιγαντώσει το προοδευτικό κίνημά της.

Οφείλουμε να μελετήσουμε και να σχεδιάσουμε μια νέα ισχυρή παρέμβαση στη νεολαία, που θα προκαλέσει μαζικό αριστερό ρεύμα στη νέα γενιά και θα κάνει εκ νέου ελκυστικές μέσα στη νεολαία τις ιδέες του συλλογικού αγώνα και των μεγάλων κινημάτων απέναντι στις λογικές των ατομικών λύσεων και του στενού ωφελιμισμού, που αφήνουν έδαφος στις λογικές της ανάθεσης και της ναζιστικής βίας. Αυτή η παρέμβαση, στη νεολαία για να είναι αποτελεσματική, χρειάζεται να γίνει με όρους ιδεών, οράματος και αξιών για μια άλλη κοινωνία αλλά και με όρους κινήματος και επείγουσας ριζοσπαστικής προοδευτικής λύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου