6 Ιουν 2014

Συνέντευξη Τύπου για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης


Συνέντευξη Τύπου για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης


Θα αγωνιστούμε εναντίον του νέου Ευθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης μέσα στη Βουλή αλλά και έξω από αυτή. Γιατί πιστεύουμε πως ο αγώνας δε δίνεται μόνο εντός του κοινοβουλίου αλλά και μαζί με τα κινήματα.


Αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, μίλησε για απορρύθμιση των υφιστάμενων χωροταξικών και πολεοδομικών κανόνων, η οποία σχεδιάζεται από την κυβέρνηση, έτσι ώστε να είναι συμβατοί με τις απαιτήσεις των Μνημονίων. Με την κατάργηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, εξασφαλίζονται πιο ευέλικτα εργαλεία, τέτοια ώστε να ικανοποιηθεί πιο σύντομα αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει “ανάπτυξη”.

Η βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Αριστερή Ριζοσπαστική Ενότητα”, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, υποστήριξε πως ο Οργανισμός Ρυθμιστικού καταργείται για να εξυπηρετήσει πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως πρέπει να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία του οργανισμού και όχι να καταργηθεί. Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο, είπε πως αποτελεί ευχολόγιο, επειδή δεν υπάρχει δεσμευτικός χαρακτήρας στις ρυθμίσεις τις οποίες προβλέπει.
Παρακάμπτεται κάθε δέσμευση η οποία παρεμποδίζει ή αποτελεί αντικίνητρο για την “αξιοποίηση”. Υπάρχει παντελής απουσία ενεργειακού σχεδιασμού. Επίσης προβλέπεται “αξιοποίηση” κάθε ελεύθερου χώρου (Χορτιάτης, αιγιαλός κλπ.)
Η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, στάθηκε στο ξαφνικό κλείσιμο της Βουλής έτσι ώστε το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στο 1ο θερινό τμήμα. Ανέφερε πως στο Νέο Ρυθμιστικό δε λαμβάνεται υπόψη η αγροτική παραγωγή στον κάμπο της Θεσσαλονίκης η οποία αποτελεί το 50% του ΑΕΠ. Η γη υψηλής παραγωγικότητας, που υπάρχει στην περιοχή, κινδυνεύει από την ανεξέλεγκτη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων.
Η βουλευτής Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέση, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο νομό Χαλκιδικής και είπε πως δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, αφού στο δήμο Αριστοτέλη, ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Πάχτας, απέκρυψε το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο. Δε ελήφθη έτσι υπόψη η γνώμη των πολιτών. Επίσης δεν καταγράφονται οι διαφορετικές ανάγκες των περιοχών της Χαλκιδικής και δεν ελήφθησαν υπόψη οι διαφορετικές παράμετροι της κάθε περιοχής όταν χωρίστηκε ο νομός σε δύο χωρικές ενότητες.
Ο δημοτικός σύμβουλος με την “Ανοιχτή Πόλη”, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, τόνισε πως ενώ το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο θα συζητηθεί σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, δε θα γίνει το ίδιο και στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, αν και ετέθη έγκαιρα. Δεν υπήρξε καμία απάντηση από τη διοίκηση του δήμου η οποία χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση αυθαιρετεί.  
Με μία επιχειρηματική λογική ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πιστός στο σχέδιο Καλλικράτης, προχωρά σε ανατροπές στην πόλη παραβιάζοντας ακόμη και το πρόγραμμα της παράταξής του σε ζητήματα όπως π.χ. η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ.
Ο Γιάννης Γρηγοριάδης, μέλος της γραμματείας του τμήματος Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως το περιβάλλον αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως πολυτέλεια και ως εμπόδιο στην υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής. Μίλησε για θετικές διατάξεις οι οποίες υπάρχουν μέσα στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο, οι οποίες όμως αναιρούνται αφού δεν είναι δεσμευτικές. Ειδικότερα στάθηκε στην απόφαση η οποία είχε παρθεί για μείωση της επικινδυνότητας των υφιστάμενων εγκαταστάσεων SEVESO κατά 1/3, που όμως άλλαξε μετά από παρέμβαση του ΣΕΒ.
Τέλος, ο νέος νομαρχιακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Τότσκας, αναφέρθηκε στις μεταλλευτικές δραστηριότητες που καταστρέφουν την πατρίδα του Αριστοτέλη και την απομόνωση  του Αγίου Όρους από τη ΒΑ Χαλκιδική.  
Παραθέτουμε παρακάτω, μερικές συγκεκριμένες αναφορές στο σχέδιο νόμου οι οποίες έγιναν από τους ομιλητές στη συνέντευξη Τύπου:
1. Ακύρωση της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Σίνδο και δημιουργία μητροπολητικού πάρκου, μετά από παρέμβαση της HELLEXPO.

2. Η “κύρια και κατά προτεραιότητα ” και όχι “αποκλειστική χρήση πρασίνου” στα πρώην στρατόπεδα δε τα διασφαλίζει από την τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση.

3. Ο χαρακτηρισμός του Σέιχ Σου ως περιφερειακού πάρκου και όχι ως δάσους, επιτρέπει χρήσεις ασύμβατες με την προστασία, όπως λατομεία, ΠΟΤΑ, μεταλλεία, οικοδόμηση κλπ.

4. Ο Χορτιάτης παραδίδεται στην οικοπεδοποίηση μετά τη “φωτογραφική” τακτοποίηση Καλαφάτη στον πρόσφατο νόμο (Ν. 4258/2014) για τα υδατορέματα.

5. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και των θανατηφόρων επιπτώσεών της, ούτε ένας ενεργειακός σχεδιασμός ενταγμένος και συναρθρωμένος με ένα μακροπρόθεσμο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό.

6. Δεν προστατεύεται το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης από τον κατακερματισμό εξαιτίας διάφορων κατασκευών και μαρίνων. (επιχωματώσεις σε Ποσειδώνιο, Λαχανόκηπους).

7. Η αρχική πρόταση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου για σημαντική μείωση των παραμέτρων επικινδυνότητας κατά 1/3 για όλες τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις SEVESO εντός δεκαετίας, τροποποιήθηκε ατεκμηρίωτα, σύμφωνα με τις εντολές του ΣΒΒΕ.

8. Γίνεται μια ουδέτερη κμαι εξωραϊσμένη αναφορά για τις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική και το Κιλκίς. Δεν αναφέρονται οι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθώς και οι αρνητικές συνέπειές τους για άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

9. Γίνεται αποδοχή της καύσης απορριμάτων κάτι που συνάγεται από την αναφορά στο σχέδιο νόμου για το νέο Ρυθμιστικό, σε “ολοκληρωμένη διαχείριση αερίων που παράγονται από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων”.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, Γιάννα Γαϊτάνη καοι ο συντονιστής της Ν.Ν. Α΄ Θεσσαλονίκης, Νίκος Σαμανίδης. \

Το γραφείο Τύπου
ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου