6 Νοε 2013

Με ηχηρές απουσίες και διαφοροποιήσεις πέρασε η διάταξη για τις «προσωρινές» ψηφιακές άδειες στα κανάλια

Με ηχηρές διαφοροποιήσεις κι εξίσου ηχηρές απουσίες πέρασε η επίμαχη διάταξη για τις «προσωρινές» ψηφιακές άδειες στα κανάλια, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία υπερψήφισαν 152 βουλευτές (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ.) με 115 βουλευτές να καταψηφίζουν.


Καταψήφισαν Γ. Παπανδρέου και Απ. Κακλαμάνης. Απόντες Κ. Καραμανλής και Β. Πολύδωρας

Το επίμαχο άρθρο 18 του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας καταψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, καθώς κι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, απείχε, σε μια στάση που κύκλοι του χαρακτήρισαν «μήνυμα δυσαρέσκειας», ενώ απών ήταν κι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Β. Πολύδωρας. Η ΔΗΜ.ΑΡ. υπερψήφισε το άρθρο 18, αλλά της ψηφοφορίας απείχαν έξι βουλευτές, οι Γ. Πανούσης, Μ. Ρεπούση, Γρ. Ψαριανός, Ν. Φούντα, Γ. Κυρίτσης, αλλά κι ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Φ. Κουβέλης.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Επικρατείας, Δ. Σταμάτη, είχε επιχειρήσει ελιγμό καταθέτοντας αλλαγή στο επίμαχο άρθρο, όπου προσδιοριζόταν ότι η καταληκτική ημερομηνία για την οριστική αδειοδότηση για την ψηφιακή εκπομπή προγράμματος «έρχεται» πιο κοντά, στις 31/12/14 ενώ αρχικά ήταν στις 30/6/15. Το άρθρο ορίζει ότι τα κανάλια που εξέπεμπαν νόμιμα στις 31/8/13 μπορούν να εκπέμψουν ψηφιακά σε μια μεταβατική περίοδο μέχρι τον διαγωνισμό για την παραχώρηση αδειών, με στόχο να μην στερηθούν την τηλεοπτική κάλυψη τμήματα της χώρας, όπως είχε υποστηρίξει κατά την διάρκεια της συζήτησης ο υφυπουργός Επικρατείας, Σ. Κεδίκογλου.

Ο Ν. Βούτσης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «το σύνολο της κριτικής μας ισχύει, το άρθρο αυτό αποτελεί επιτομή της διαπλοκής της κυβέρνησης με τα κανάλια» επισημαίνοντας ότι «όσοι βρεθούν στην αφετηρία για ενάμιση χρόνο έχουν πλεονεκτήματα» κι υπογραμμίζοντας ότι η αλλαγή του άρθρου αυτού κι η άμεση προκήρυξη του διαγωνισμού για τις ψηφιακές άδειες θα είναι από τα πρώτα μέτρα μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Π. Κουκουλόπους από το ΠΑΣΟΚ κι ο Β. Οικονόμου από την ΔΗΜ.ΑΡ. ισχυρίστηκαν ότι η συγκεκριμένη παράταση είναι η τελευταία την οποία υπερψηφίζουν τα κόμματά τους. Ο Π. Κουκουλόπουλος επιχείρησε να διαχύσει τις ευθύνες για την «υποκριτική», όπως την χαρακτήρισε, εκκρεμότητα των προσωρινών αδειών εδώ και 24 χρόνια, υποστηρίζοντας ότι «όλοι είναι υπεύθυνοι», ενώ ο Β. Οικονόμου απέρριψε την γενίκευση των ευθυνών, παραδέχτηκε ότι οι συνεχείς παρατάσεις «σκανδαλίζουν», αλλά υπερψήφισε το άρθρο 18.

Πηγή: Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου