2 Απρ 2013

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ


Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΙΟ ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΡΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΗΣ !


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ "ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" (31/3) ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΚΩΒΑΙΟΕρ: Κύριε Λαφαζάνη, έπειτα από τις δραματικές αποφάσεις της Ευρώπης για την Κύπρο, αισθάνεστε πολιτικά δικαιωμένος για τα όσα έχετε υποστηρίξει το τελευταίο διάστημα για την πολιτική των Βρυξελλών και του Βερολίνου;
Δεν θα σας πω τι λέω σήμερα, θα σας αναφέρω αποσπάσματα για το τι έγραφα, για παράδειγμα, στο περιοδικό «Δίαυλος» το Φεβρουάριο του 1998, πριν καν συγκροτηθεί η ευρωζώνη και φυσικά πολύ πριν την ένταξη της Ελλάδας σ’ αυτήν, όταν από παντού πανηγύριζαν. Διαβάζω επί λέξει: «Το "ευρώ" έτσι όπως οικοδομείται, αποτελεί μηχανισμό κοινωνικής εκθεμελίωσης της Ευρώπης.
Η διαμόρφωση του "ευρώ" δεν πρόκειται να αποβεί παράγοντας σταθερότητας αλλά περαιτέρω αστάθειας και ανασφάλειας για την Ευρώπη ως σύνολο και τα κράτη μέλη της. Ο αποκλειστικά αγοραίος και μονεταριστικός δρόμος νομισματικής οικοδόμησης δεν οδηγεί κατ’ ανάγκη στην ενοποίηση αλλά μάλλον στην αποενοποίηση και σε περαιτέρω αποκλίσεις, παράλληλα με την πολιτική επικυριαρχία των ισχυρών κρατών εντός της ευρωπαϊκής Ζώνης. Η Ελλάδα θα υποστεί βαρύτατες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για να εισέλθει στο ευρώ, οι οποίες όχι μόνο δεν θα ανακοπούν, αλλά θα επιταθούν στη συνέχεια, προκειμένου η χώρα να παραμείνει στη Ζώνη του ενιαίου νομίσματος». Βλέπετε να έχει διαψευσθεί τίποτα απ’ αυτά; Η ευρωζώνη δυστυχώς μετατρέπεται σε πολιτική “φυλακή” του Γερμανικού ιμπεριαλισμού, σε καταστροφέα μικρών χωρών και “αποικιοποίησης” του ευρωπαϊκού Νότου.

Ερ: Υπό αυτές τις συνθήκες, η θέση σας για την (μη περαιτέρω) συμμετοχή της Ελλάδος στο ενιαίο νόμισμα ενισχύεται; Πιστεύετε ότι έχει η Ελλάδα δυνατότητα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, πότε και πώς;
Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήθελα να επαναλάβω γνωστές αλλά προσωπικές μου θέσεις για τη συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωζώνη, πολύ περισσότερο που τα γνωστά άθλια επικοινωνιακά κέντρα της ΝΔ, σε συνεταιρισμό με τα κυρίαρχα μίντια, παίζουν βρώμικα παιχνίδια με προσωπικές μου απόψεις. Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτείνει την έξοδο από την ευρωζώνη. Από εκεί και πέρα, όμως, το θεμελιώδες για την Ελλάδα και το μέλλον της είναι να πει το μεγάλο προοδευτικό «όχι» στην τρόικα και τα μνημόνια. Και αυτό το «όχι» δεν πρέπει να μείνει μισό, όπως τραγικά συνέβη στην Κύπρο. Πρόταση μου είναι ότι τα κατεστημένα κέντρα πρέπει να ξεχάσουν πως το «όχι» μιας κυβέρνησης της Αριστεράς στην Ελλάδα μπορεί να ακυρωθεί με εκβιαστικά διλήμματα σε σχέση με το ευρώ.

Ερ: Την άποψη για το ευρώ υποστηρίζει σθεναρά ο κ. Αλ. Αλαβάνος. Βλέπετε πιθανή μία στροφή μερίδας του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρώην επικεφαλής του;
Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. Δεν θέλω, όμως, να σκεφτόμαστε την Αριστερά με όρους άγονου ανταγωνισμού για την πολιτική και εκλογική επιρροή ανάμεσα στις δυνάμεις της. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, η χώρα χρειάζεται τη συμπαράταξη όλων ανεξαιρέτως των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς, μεγαλύτερων και μικρότερων. Και προς αυτήν την κατεύθυνση, η οποία κερδίζει έδαφος στον κόσμο, πρέπει να συμβάλλουμε ειλικρινά όλοι, όχι μόνο με εκφωνήσεις αλλά και με πράξεις.
Ερ: Ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για πόσο θεωρείτε ότι μπορείτε να πορευτείτε ακόμη με δύο τόσο διαμετρικά αντίθετες θέσεις, δεδομένου ότι η πλειοψηφία υπό τον κ. Τσίπρα εμμένει στην λύση «εντός ευρώ, χωρίς τρόικα».
Στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν διαφορές αλλά όχι αγεφύρωτες, ενώ τα πράγματα δεν είναι στατικά. Πιστεύω ότι οι τραγικές εξελίξεις στην ευρωζώνη αλλά και ο εφιάλτης που ζει η Κύπρος, μπορούν να αξιοποιηθούν για γόνιμες επεξεργασίες αλλά και για επανεξέταση θέσεων, που αν δεν εξαφανίσουν τις διαφορές, μπορούν να τις περιορίσουν εξαιρετικά.
Ερ: Εκτιμάτε ότι η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την κυπριακή κρίση, όπως αυτή εκφράστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Δραγασάκη ήταν επαρκώς μελετημένη και επεξεργασμένη; 
Η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκφράστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και όλα τα ηγετικά του στελέχη, ήταν η στήριξη στο Κυπριακό «όχι», ως προϋπόθεση για να μπορέσει η Κύπρος να ακολουθήσει ένα δρόμο διεξόδου και προοδευτικής προοπτικής. Και αυτή η θέση ήταν σωστή. Το συμπέρασμα από την Κύπρο είναι ότι δεν αρκεί μόνο το «όχι» αλλά αυτό πρέπει να συνοδεύεται και με ένα εναλλακτικό σχέδιο αντίστασης στους εκβιασμούς και αποτελεσματικής προοδευτικής πορείας, που πρέπει να ακολουθείται μέχρι τέλος.
Ερ: Το συνέδριό σας μπορεί να επιφυλάσσει εκπλήξεις, υπό την έννοια μίας μετωπικής σύγκρουσης για τα ζητήματα αυτά; Απειλεί τελικά το ευρώ την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ;
Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε κάθε περίπτωση αδιαπραγμάτευτη και δεν απειλείται. Αν αναμένουμε κάτι από το Συνέδριο, είναι μόνο θετικές και δημιουργικές εκπλήξεις για ένα πιο ισχυρό και πιο ριζοσπαστικό ΣΥΡΙΖΑ, πιο ικανό να φέρει μια προοδευτική ανατροπή στη χώρα μας και να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά στην ευρωζώνη και την Ευρώπη.
Ερ: Για ποιο λόγο  επιθυμείτε μετάθεση του χρόνου διεξαγωγής του συνεδρίου;
Δεν ζήτησα μετάθεση του χρόνου του Συνεδρίου. Αυτό που ζήτησα είναι να προσδιοριστεί ο χρόνος διεξαγωγής του με βάση αυτό που είναι το κύριο: να κάνουμε ένα Συνέδριο με πλατιά και ουσιαστική συμμετοχή όλων των οργανώσεων και μελών του ΣΥΡΙΖΑ και όσο το δυνατόν ευρύτερου αριστερού προοδευτικού κόσμου. Ένα Συνέδριο, τέλος, που εξαιτίας των ραγδαίων τραγικών εξελίξεων σε Ελλάδα, Κύπρο και ευρωζώνη, οφείλει να κάνει τολμηρές επαναπροσεγγίσεις, χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη των κακώς εννοούμενων «κεκτημένων». Γιατί αν όλα είναι «κεκτημένα» τότε δεν χρειάζεται και συζήτηση.
Ερ: Θεωρείτε ότι το επικείμενο συνέδριο του ΚΚΕ υπάρχει πιθανότητα να ενισχύσει την επιχειρηματολογία σας περί συνεργασίας της Αριστεράς; Θεωρείτε πιθανό έναν διχασμό στο ΚΚΕ με αφορμή την πολιτική συνεργασιών;
Στο ΚΚΕ, ενόψει του 19ου Συνεδρίου του, αναπτύσσεται ένας πολύ γόνιμος, ενδιαφέρον, ζωντανός και ουσιαστικός διάλογος με ισχυρές διαφορετικές απόψεις. Δεν θεωρώ καθόλου θετικό να προκύψει διχασμός και στείρο διαιρετικό κλίμα στο ΚΚΕ. Αντίθετα, μέσα από μια δημιουργική Συνεδριακή συζήτηση είναι πιθανή, παρά τις διαφορές, μια εξέλιξη στο ΚΚΕ που μπορεί να υποβοηθήσει εποικοδομητικές διεργασίες μετατοπίσεων και συγκλίσεων στην ριζοσπαστική Αριστερά. Ο κόσμος της Αριστεράς είναι πολύ πιο ενωμένος, πιο αποφασισμένος και πολύ πιο τολμηρός από τις ηγεσίες της.
Ερ: Στελέχη της δικής σας πτέρυγας θέτουν ευθέως ζητήματα εσωτερικής δημοκρατίας στον ΣΥΡΙΖΑ και μιλούν ακόμη και για αυθαίρετες αποφάσεις της ηγεσίας, χωρίς ενημέρωση των οργάνων. Συμφωνείτε με αυτές τις φωνές;
Δεν ξέρω σε ποια στελέχη αναφέρεστε αλλά αυτό που είναι βέβαιον είναι ότι η δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα, ο πλήρης σεβασμός στις διαφορετικές απόψεις, η συλλογική συζήτηση και η συλλογική λήψη αποφάσεων, αποτελούν μεγάλες και αδιαπραγμάτευτες αξίες όλων μας στο ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες έχουμε χρέος να προασπίζουμε στην πράξη, γιατί χωρίς αυτές δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανατρεπτική προοπτική, παρά μόνο αξιοθρήνητη συντηρητική αναδίπλωση.
Ερ: Πώς φαντάζεστε ότι μπορείτε να συνεργαστείτε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον κ. Π. Καμμένο; Είχατε ενημέρωση για την «επισημοποίηση» αυτής της συνεργασίας την προηγούμενη εβδομάδα; 
Άλλο πράγμα η κοινή δράση σε συγκεκριμένους στόχους και άλλο η ευρύτερη πολιτική συνεργασία, που προϋποθέτει κοινό συνολικό πρόγραμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προωθεί ευρύτερες συνεργασίες με δυνάμεις που ακολουθούν πορεία μετατόπισης προς τα αριστερά και επομένως κινούνται πέραν από την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά. Δεν ξέρω, επίσης, να έχει «επισημοποιηθεί» κάποια ευρύτερη συνεργασία σαν αυτή που αναφέρεστε.

Πηγή: ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου